Nora Schenk is logopediste en blogt over sport en voeding op milesandmore.nl. Volgende week op deze plek: Stefan Stasse
Nora Schenk is logopediste en blogt over sport en voeding op milesandmore.nl. Volgende week op deze plek: Stefan Stasse

Sinterklaas is nep

Sinterklaas is nep! Het klonk door de speakers afgelopen zaterdag in Weesp. Oei... Sint is nep? Moeten we het daar NU over hebben?! Maar wat bleek: een brutale nep-Sint probeerde Weesp voor de gek te houden. Gelukkig werd hij ter plekke door de brandweer ingerekend. De brandweer kan ook alles. Na dit akkefietje kwam gelukkig de echte Sinterklaas aanvaren. Op zijn (nieuwe?) stoomboot. Met ontelbaar veel enthousiaste Pieten!

Met de komst van Sinterklaas komt bij mij het 'sinterklaasgevoel'. Het gevoel dat er iets groots gaat komen, dat de komende maand volledig gevuld is met gezelligheid. Vol verwachting klopt mijn hart.
Toch weet ik ook dat de sinterklaastijd elk jaar enorm wordt opgeblazen. Mijn Sinterklaas-liefde is gekoppeld aan de herinneringen uit m'n kindertijd. De tijd waarin ik nog geloofde dat Sint écht met zijn paard over de daken kon lopen en dat Pieten écht door de schoorsteen kropen. De tijd waarin ik koste wat het kost een enkele reis Madrid wilde voorkomen en daarom schijnheilig een extra wortel in mijn schoen deed, nadat ik keihard 'Sinterklaas Kapoentje' had gezongen.
Nu ik ouder ben hoop ik op dit magische gevoel van toen, maar het is nu elk jaar weer een deceptie. De échte Sint lijkt ineens verdacht veel op Kees Flodder en Pieten blijken niet zwart van het roet, maar maken deel uit van een verhitte discussie over racisme…
Bovendien brengt 'pakjesavond vieren' nogal wat stress met zich mee: de hele maand december en een stukje van januari zit ik volgeboekt met 'gezellige' SinterKerst-feestjes. En wanneer moet ik in hemelsnaam al die gedichten schrijven? Op de sinterklaasavonden zelf vallen de cadeautjes ook meestal tegen, want voor het zeer beperkte budget van € 5,- per persoon koop je alleen maar troep. Na drie chocoladeletters en bakken vol pepernoten (die ik eigenlijk niet meer hoef, want daar heb ik me al 10x misselijk aan gegeten) ga ik dan oververmoeid naar huis. Blij dat Sinterklaas er voor dit jaar weer op zit.
Maar deze jaarlijkse anticlimax ben ik ook zo weer vergeten. Sint is misschien wel nep (of…?), maar mijn sinterklaasgevoel is écht! Ik heb er zin in!