Conservator Lisette Zijp zet de deuren van het museum wijd open.
Conservator Lisette Zijp zet de deuren van het museum wijd open. Foto: Ingrid Voet

Museum Weesp is steeds meer een beleef-en-doe-museum geworden

De afgelopen jaren is er veel veranderd in Museum Weesp. De bezoekers waarderen het blijkbaar: er kwamen er nog nooit zo veel als in 2017.

WEESP Een wisseltentoonstelling, kinderactiviteiten, speciale rondleidingen, lezingen, zelf porselein schilderen. Museum Weesp is van een 'kijk-en-leer-museum' meer een 'beleef-en-doe-museum' geworden. 40 enthousiaste vrijwilligers en een minstens zo enthousiaste conservator, Lisette Zijp, maken dat mogelijk.

Dit jaar zijn er al 4500 bezoekers geweest. Conservator Lisette Zijp is er trots op dat het museum zo veel bezoekers trekt. "De doelstelling was 4000 bezoekers in heel 2017. Best een pittig voornemen als je bedenkt dat het museum voorheen op ongeveer 1000 bezoekers per jaar kon rekenen." Sinds zij in 2016 aantrad, is er dan ook een hoop gebeurd in het museum. "Blijkbaar wordt dat gewaardeerd." Zo is er twee keer per jaar een wisseltentoonstelling. Na de eerste tentoonstelling 'Uit de schaduw' is er nu 'Uitgelicht', waarin vier Weesper monumenten in de schijnwerpers staan. In de eerste maanden van 2018 gaat de tentoonstelling ook naar buiten als er vanuit het museum rondleidingen worden georganiseerd naar de monumenten zelf. "Ook komt er een livestream vanaf het carillon naar het stadhuis." Aan de volgende wisseltentoonstelling, die in de zomer van 2018 komt, wordt al druk gewerkt. "Die gaat over de betekenis van het water voor Weesp", verklapt Lisette vast.

Schoolkinderen

Als conservator van dit relatief kleine museum kan zij alle facetten van het museumvak uitvoeren. Zo probeert ze momenteel ook heel hard fondsen te werven voor een bijzonder stuk porselein. "Dé antiquair op dat gebied uit Engeland heeft ons daarvoor benaderd. Heel spannend: er zijn altijd meer kapers op de kust." Veel meer wil ze er nu dan ook niet over kwijt, maar wél dat de aankoop van zo'n stuk mede mogelijk wordt door de bijdragen van de Stichting Vrienden van het Museum Weesp, waarin zowel particulieren als bedrijven het museum steunen. Een ander project dat, financieel, ook mogelijk is gemaakt door deze Vrienden is een project voor de basisscholen. "Wethouder Peter Eijking zei al dat ieder kind een keer naar ons museum zou moeten, nou, daarvoor hebben wij een geweldig project gemaakt, dat volgend jaar start. Groep 3/4 kan dan als een archeoloog oude vondsten herstellen, groep 5/6 mag dingen bekijken in het stadhuis die voor andere bezoekers verborgen blijven en groep 7/8 gaat als een conservator zelf, met witte handschoentjes, objecten uit onze collectie over de industrie uit Weesp onderzoeken. De eerste groep 5/6 heeft al een try-out gedaan. Niet alleen de leerlingen, maar ook onze vrijwilligers waren laaiend enthousiast."

Vrijwilligers

Zonder de vrijwilligers, het museum telt er momenteel 40, zou het allemaal niet mogelijk zijn. "Onze vrijwilligers werken in werkgroepen zoals voor dit onderwijsproject, de wisseltentoonstelling en het beheer en behoud van de collectie. Het is geweldig dat we kunnen bouwen op deze groep mensen met specialismen op zeer uiteenlopend vlak. Dit museum draait op vrijwilligers, met elkaar krijgen we een hoop gedaan. Het is dan ook ontzettend leuk om te doen, er wordt ook echt wel iets gevraagd. Afgelopen zomer zat het museum bijvoorbeeld in een tour van een touroperator en moesten de rondleidingen in het Engels gedaan worden, dat ging heel goed."

Twee keer per jaar is er een wisseltentoonstelling

Met de vrijwilligers, de financiële steun van de Vrienden van het Museum Weesp en de adviezen van de museumcommissie, waarin onder anderen de voormalig directeur van het Tropenmuseum, heeft Lisette nog veel meer plannen voor het museum. "Een project voor het voortgezet onderwijs bijvoorbeeld. Volgend jaar misschien wel 5000 bezoekers. Je begrijpt, meer vrijwilligers en meer Vrienden van het Museum zijn dan ook zeer welkom."