Nick Roselaar in zijn wijnspeciaalzaak aan de Nieuwstraat.
Nick Roselaar in zijn wijnspeciaalzaak aan de Nieuwstraat. Foto: Olivier Thijssen

Nick Roselaar van Petit Clos Weesp:
'Ik sta achter elke fles in mijn zaak'

WEESP Weesp heeft er een nieuwe winkel bij. Nick Roselaar opende onlangs wijnspeciaalzaak Petit Clos aan de Nieuwstraat. De basis voor dit ondernemersavontuur werd in 2007 gelegd toen Roselaar in Portugal een kleine ambachtelijke wijnboer bezocht. Na tien jaar rijping waagt hij nu zelf de stap.

door Marieke van Veen

Roselaar (31): "Ik heb altijd al de ambitie gehad om ondernemer te worden. Een vriend van mij opende samen met een andere vriend Petit Clos-filialen in Laren en Bussum. Later kwam daar een filiaal in Utrecht bij en nu ook in Weesp, maar dat is echt míjn winkel."

Verdieping

De Petit Clos-zaken hebben dezelfde basis, maar elke ondernemer zorgt voor een eigen verdieping van het aanbod. "Dat vind ik het mooie eraan. Ik hoef het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar ik kan wel mijn stempel drukken op wat ik verkoop. Op die manier sta je achter elke fles in je zaak. Als ik zelf iets niet goed of lekker vind, dan verkoop ik het ook niet."

Roselaar verkoopt vooral wijnen in het klassieke segment, uit Frankrijk, Italië en Spanje. Daarnaast heeft hij - want daar begon het voor hem immers mee - wijnen uit Portugal, Oostenrijk en Duitsland. Ook de Nieuwe Wereld (zoals de relatief nieuwe wijnlanden als Zuid-Afrika en Australië worden aangeduid) is vertegenwoordigd. "Wij kopen onze wijnen bij voorkeur van kleinschalige wijnboeren, die passie voor het vak hebben en biologisch en ecologisch verantwoord te werk gaan. Daarnaast is een scherpe prijs ook belangrijk, want het moet wel betaalbaar blijven. Een mooie fles wijn kost bij mij tussen de 5 en 20 euro. Ik heb ook een paar uitschieters van boven de honderd euro. Die zullen vast niet wegvliegen, maar als iemand voor een bijzondere gelegenheid iets speciaals zoekt, wil ik het wel hebben staan."

'Onze wijnen komen van kleinschalige wijnboeren'

Whisky

Naast wijnen heeft de ondernemer ook whisky, grappa, calvados, cognac en gin in het assortiment. De passie voor whisky kwam er vier jaar geleden bij, toen een vriend hem zijn eerste 'dram' inschonk. Inmiddels is Roselaar ook op dit gebied een fijnproever te noemen.

Roselaar wil eens per maand proeverijen gaan organiseren. "De thema's variëren van een bepaalde wijnstreek tot een specifiek wijnhuis. Iedereen is welkom, het maakt niet uit of je veel of (nog) geen verstand hebt van wijn. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor online aanmelden of in de winkel. Als er dan een proeverij komt, krijgen ze een mail. En op verzoek is een besloten proeverij trouwens ook mogelijk."

http://www.petitclos.nl/weesp