De modderpoelen moeten straks tot het verleden behoren.
De modderpoelen moeten straks tot het verleden behoren. Foto: Sjoerd Stoop

Regenwormenlegioen als wapen tegen grote modderpoel

Grote modderpoelen na een flinke regenbui: bewoners van de Schildersbuurtflats hebben er al jaren last van. Regenwormen moeten dat oplossen.

WEESP Er gaan straks tienduizenden regenwormen woelen door de achtertuinen van de flats aan de Jozef Israƫlsstraat, Frans Halsstraat en de Rembrandt van Rijnstraat. Ymere zet ze in om wateroverlast tegen te gaan.

Het gebeurt nu met regelmaat dat de achtertuinen van de flats een modderpoel worden na een regenbui. De kleigrond laat het water slecht door en dus blijft het liggen. De regenwormen moeten dat probleem oplossen. "Er komen er straks 84.000 naar Weesp", vertelt Coen Springelkamp van Ymere. "De wormen woelen door de aarde en maken zo de grond luchtiger. Dat zorgt er dan voor dat het water sneller wegloopt als het regent. Dat gaat nu heel slecht."

De moederpoelen zorgen al langer voor problemen. "Het speelt al jaren. Het is gewoon niet fijn. Het ziet er allereerst niet uit, maar het is ook gewoon niet zo fijn om er doorheen of langs te lopen. We hebben al eerder geprobeerd om het waterprobleem op te lossen, onder meer door de grond op te hogen als buffer om het overtollige water op te vangen en we hebben al eens meer planten geplaatst. Allemaal zonder succes."

Natuur handje helpen

Nu moeten regenwormen het probleem gaan oplossen. Het klinkt een beetje als een onorthodoxe methode, maar Ymere is ervan overtuigd dat het werkt. "We kregen deze tip van experts, maar eigenlijk is het natuurlijk heel logisch. We weten allemaal dat als je regenwormen in je tuin hebt, je tuin netjes blijft. Ze graven een gangenstelsel waardoor het water goed wegloopt en eten bovendien nog plantenresten op. Een hele natuurlijke methode. En wat is er nou mooier dan dat je de natuur een handje helpt door wat extra regenwormen uit te zetten? Er wordt ons vanzelfsprekend vaak gevraagd of we een grap maken, maar dat is niet zo. Het gaat echt werken."
De wormen moeten nog worden geplaatst. Dat doet Ymere ergens de komende maand, als het weer meewerkt. "We hebben ze wel al besteld. Je kunt ze gewoon kopen van een kweker, ook voor je eigen tuin, in een klein bakje. Alleen kopen wij er heel veel. We gaan ze straks op strategische plekken uitzetten. Dat doen we in overleg met hoveniers en deskundigen, zodat het zo goed mogelijk werkt. Daarnaast gaan we planten neerzetten en compost, zodat de wormen ook wat te eten hebben."

Grote bak aarde

'Het is heus niet zo dat we zomaar een bak wormen omkieperen'

Wie nu al vieze beelden voor zich ziet van een groot krat met tienduizenden krioelende wormen, kan gerust gaan slapen. "Het is heus niet zo dat we zomaar een grote bak omkieperen. De wormen komen ook aan in een grote bak aarde. We verwachten ook niet dat bewoners er last van gaan hebben. Het is niet zo dat straks de hele straat vol wormen ligt. Er zal er misschien eens eentje omhoog komen als het regent, maar dat is het dan ook. We verwachten dat de buurt er juist voordeel van heeft Het moet echt straks een stuk minder zijn met de wateroverlast."