De sfeer zit er al bij de warming-up goed in.
De sfeer zit er al bij de warming-up goed in. Foto's: Sjoerd Stoop

Vooroordelen aan de kant en samen lol maken

WEESP Iza de Jong en Joy Krouwel van het Vechtstede College hielden vrijdag op school een sportdag voor kinderen met Down. Wat als het ons niet lukt om de orde te bewaren, zo vroegen ze zich vooraf wel wat bevreesd af. Die angst bleek onterecht: "Het was superleuk!"

door Marieke van Veen

De sportdag is onderdeel van het profielwerkstuk waar de twee havo-leerlingen samen aan werken. Hun inspiratie is het broertje van Iza, hij heeft het syndroom van Down (hij staat uiterst rechts op de linkerfoto).

Afstand verkleinen

"Joy en ik onderzoeken de afstand tussen mensen mét en zonder verstandelijke beperking en hoe je die afstand zou kunnen verkleinen", legt Iza uit. Sportieve activiteiten blijken een prima middel te zijn om vooroordelen weg te nemen en samen plezier te maken. Na een introductie en een vrolijke warming-up werd er een voetbaltoernooitje gespeeld. Als afsluiting was er een spannende 'kampioenswedstrijd' tussen de teams met de meeste doelpunten.

Meer begrip en respect

'De afstand tussen jongeren en kinderen met Down moet kleiner'

Iza: "We werden bij de organisatie en begeleiding geholpen door andere leerlingen van het Vechtstede College. Na afloop hebben we ze gevraagd om een enquête in te vullen. Ik heb het nog niet helemaal uitgewerkt, maar als ik de antwoorden vluchtig doorblader blijkt dat verreweg de meeste vrijwilligers door deze sportdag meer begrip en respect hebben gekregen voor mensen met een verstandelijke beperking. En dat was natuurlijk precies wat we hoopten!"

Uitwerken profielwerkstuk

Een verslag van de sportdag, de uitslagen van de enquête en de aanbevelingen waar Iza en Joy straks op uitkomen, vormen samen de inhoud van het profielwerkstuk. Voor de uitwerking hebben ze nog even de tijd. Het werkstuk hoeft pas begin volgend jaar klaar te zijn. Ze moeten hun onderzoek, de resultaten en hun conclusie ook presenteren.

Positieve energie

De geslaagde sportdag geeft de havisten veel positieve energie om het profielwerkstuk verder uit te werken. Durft Iza zich al aan een aanbeveling te wagen? "Nou ik wil er niet te veel op vooruitlopen, maar als ik zie wat je met zo'n voetbaltoernooitje kunt bereiken, dan vind ik dat er meer van dit soort sportdagen zouden moeten plaatsvinden. Niet alleen de doelgroep heeft ervan genoten, wijzelf ook."

Meer foto's: weespernieuws.nl

Na afloop is er meer begrip en respect voor elkaar.