De middelbare scholen in 't Gooi slaan alarm over 'zorgelijk' alcoholgebruik onder jongeren in deze regio.
De middelbare scholen in 't Gooi slaan alarm over 'zorgelijk' alcoholgebruik onder jongeren in deze regio.

'Als wij vermoeden dat een kind heeft gedronken, doen we een blaastest'

WEESP De middelbare scholen in 't Gooi slaan alarm over 'zorgelijk' alcoholgebruik onder jongeren in deze regio. In Weesp valt het volgens het Casparus College en Vechtstede College nog mee, maar toch moet er iets gebeuren, zo vinden ze.

door Marieke van Veen

Chiquita Relyveld, Casparus College: "Alcohol binnen de school staan we niet toe en daar letten we scherp op, ook op schoolfeesten en bij diploma-uitreikingen. Ook niet bij 18-plussers. Alcohol en school gaan niet samen. Punt."

Als de school vermoedt dat een leerling bij een schoolfeest een slok op heeft, komt er een blaasapparaat tevoorschijn. Relyveld: "Als de adem naar alcohol ruikt of als het kind zich apart gedraagt, dan doen we een blaastest. Is die positief, dan bellen we de ouders. De meeste ouders stellen dat op prijs, maar sommige vinden het overdreven. Het gaat om incidenten hoor. Het komt zelden voor."

Toch zou het helemaal niet moeten voorkomen, vindt ze. Want het is een feit dat alcohol de hersenen van opgroeiende jongeren aantast en het is ook een feit dat jongeren in deze regio veel drinken. Een manifest moet voor een omslag zorgen. De scholen willen samen met de gemeentebesturen en andere organisaties het alcoholgebruik onder jongeren een halt toeroepen. Marcel van Dijk, Vechtstede College: "Weesp komt er in de cijfers nog redelijk van af, maar wij mogen onze kop niet in het zand steken. Op elke school gebeurt wel eens iets, al geef je dat met het oog op je reputatie niet graag toe. Het gaat ook bij ons gelukkig slechts om incidenten, maar ook wij vinden dat er iets moet gebeuren. Als school heb je een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en die nemen we - maar we kunnen het niet alleen." Zowel het Casparus als het Vechtstede vindt voorlichting belangrijk, mede middels gastlessen. Van Dijk: "Verder gelden er heldere regels, die we streng naleven. Zo gaat een leerling die tijdens een meerdaagse excursies wordt betrapt op drinken direct op eigen kosten naar huis."

Het grootste probleem zit 'm erin dat jongeren nog steeds makkelijk aan drank kunnen komen. Van Dijk: "De mensen die alcohol verstrekken aan jongeren zijn vaak van de generatie voor wie drinken en roken heel normaal waren. Zij weten soms niet dat de regels veranderd zijn of vinden het overdreven. Maar nieuwe inzichten hebben niet voor niets geleid tot nieuwe afspraken: NIX18. En nu moeten we ervoor zorgen dat die nieuwe afspraken ook echt worden nageleefd, zodat kinderen veilig en gezond opgroeien."

Jongeren kunnen nog steeds te makkelijk aan drank komen

De manifestatie is vrijdag 1 december om 14.00 uur in het Comenius College in Hilversum. Iedereen is welkom.