De demonstratie op de Zwaantjesbrug.
De demonstratie op de Zwaantjesbrug. Foto: André Verheul

Uitschelden, steunbetuiging en alles daartussenin

WEESP Voor de derde keer demonstreerde Joyce Wildschut tijdens de intocht van Sinterklaas in Weesp. Ze gaat ermee door totdat het comité dat de intocht organiseert het uiterlijk van Zwarte Piet aanpast, zo laat ze strijdvaardig weten.

Veel heeft ze met die demonstraties vooralsnog niet bereikt. Er is in het voorjaar wel een gesprek geweest met het comité dat de intocht regelt, maar dat leidde dit jaar niet tot aanpassing van de Weesper pieterman. Volgens Joyce zijn er dit jaar zelfs extra veel kroeshaarpruiken en grote rode lippen gebruikt. Volgens het comité is dat absoluut niet waar.

Wat de demonstratie wel opleverde, was een tombola aan reacties, meestal ingetogen en soms luid en duidelijk: van verontwaardigde blikken tot scheldwoorden tot steun. Meest gehoorde opmerking: waarom moet dit waar al die kinderen bij zijn? In Weesp stond een groep van ongeveer 40 mensen. Spontane aansluiting van een grotere groep demonstranten werd via een noodbevel van de burgemeester verhinderd met het oog op de veiligheid van publiek en demonstranten.