Strijd was er volop bij Weesp, maar doelpunten bleven uit.
Strijd was er volop bij Weesp, maar doelpunten bleven uit. Foto: Bob Awick

'Als je de kansen niet benut, krijg je het lastig'

Tweedeklasser Weesp zit in de hoek waar de klappen vallen. Ondanks het goede spel tegen NVC verloor de ploeg zondag met 2-0.

WEESP NVC heeft zijn eerste prijs te pakken. Na de magere 2-0 thuiszege tegen Weesp pakte het de periodetitel van de 2e klasse B van het zondagvoetbal. Erg soepel leek het niet te gaan bij NVC in de streekderby tegen Weesp.

"Dat was ook het geval, maar de overwinning telt", zei de lachende NVC-trainer Joeri van Gelder na de wedstrijd. "De stress over de naderende periodetitel zat er behoorlijk in. De eerste dertig minuten waren slecht en we hadden geluk dat Weesp niet scoorde. Daarna hadden we door dat we een stapje extra moesten zetten en gingen we voetballen zoals we gewend zijn."

Irritaties

Het was Weesp dat na de aftrap NVC onder druk zette en maling had aan de ongeslagen status van de thuisploeg. Dat leidde tot irritaties bij NVC en Van Gelder schroomde niet om de emotionele Karel Visser, hij had al geel, in de 35ste minuut te wisselen. Nadat Giovani Leons na een misser van Weesper keeper Arno Copier 1-0 maakte, kwam er meer rust in de spel van NVC.
Kansen waren er voor NVC volop. Maar het ging in de eindfase veel te gehaast en onnauwkeurig. Daarnaast had spits Don Day zijn dag niet.
In het begin van de tweede helft was Weesp zelfs dichter bij 1-1 dan NVC bij 2-0. De 2-0 kwam uiteindelijk uit een mislukte voorzet die door de Weesper verdediging verkeerd werd ingeschat.
NVC voert zonder puntverlies met slechts vier tegengoals de ranglijst aan. Een kampioenschap? Van Gelder: "Daar zijn we totaal niet mee bezig. Voor dit seizoen is onze doelstelling om te eindigen bij de top vijf."
NVC-verdediger Giƶrmo Hardy, geboren Amsterdammer met Surinaamse roots, genoot met een biertje in de hand van het succes. Hij verdient de kost als belader van Amsterdamse vuilniswagens en iedere morgen gaat om vijf uur de wekker. Voetbal is zijn passie: "Dit succes hebben we als collectief bereikt. Iedereen wil werken voor elkaar. Geluk moet je afdwingen en in deze wedstrijd hebben we dat gedaan, nadat het in het begin nogal rommelig was."
Weesp verliet met opgeheven hoofd het veld. "Maar dat levert geen punten op", concludeerde trainer Mario Rijnsburger. "We hebben in de eerste helft onszelf tekortgedaan. We waren zeker niet de mindere, maar als je de kansen niet benut, krijg je het lastig. De tegengoals waren weggevertjes."

Nieuw elftal

Na zeven jaar tweede klasse te hebben gespeeld, degradeerde Weesp, maar keerde een jaar later weer terug. Er zijn echter dit seizoen vijf vaste basisspelers vertrokken. "Dan lever je kwaliteit in en moet je aan een nieuw elftal bouwen", aldus Rijnsburger. "Er zit zeker perspectief in deze groep en we gaan voldoende punten pakken om ons te handhaven."
Van de veertien ploegen op de ranglijst bezet Weesp nu de twaalfde positie met vijf punten uit acht wedstrijden.

'We hebben in de eerste helft onszelf tekortgedaan'