De steiger bij café 't Helletje geeft een idee van hoe een boardwalk eruit kan zien.
De steiger bij café 't Helletje geeft een idee van hoe een boardwalk eruit kan zien. Foto: Christian Pfeiffer

Je sloep aanleggen aan fraai wandelpad langs het water

WEESP Een 'boardwalk' langs de Vecht als onderdeel van een aantrekkelijke wandelroute tussen het stationsgebied en de binnenstad van Weesp. Het is een idee uit de in 2013 vastgestelde structuurvisie dat door wethouder Astrid Heijstee wordt opgepakt.

door André Verheul

Het Stationsplein wordt begin 2018 opnieuw ingericht. Het resultaat zal zijn dat er een duidelijker wandelroute richting het centrum ontstaat. De wandelaar komt via de Herensingel op de Stationsweg. Daar heb je vanaf de stoep hoog boven het water al een mooi uitzicht over de Vecht, maar het wordt allemaal nog fraaier als je je weg kunt vervolgen over een nieuw aan te leggen wandelpad vlak langs of net over het water. Een boardwalk, noemen ze dat.

Er zijn wat tekeningetjes gemaakt die een beeld moeten geven hoe dat eruitziet. Daarop is een wandelpad van steigerhout te zien, maar volgens wethouder Heijstee (WSP) ligt dat niet per se vast. "Het kan van steen of van hout zijn, in combinatie met ligplaatsen. Wij menen dat er behoefte is aan uitbreiding van het aantal ligplaatsen. De jachthavens hebben veel aanvragen voor met name sloepen. Wat de behoefte precies is, gaan we eerst onderzoeken." Die extra ligplaatsen kunnen aan de boardwalk, of een deel daarvan, worden gemaakt. Misschien is een verlenging van de bestaande steiger van café 't Helletje alles wat nodig is.
Heijstee benadrukt dat dit project zorgvuldig wordt aangepakt, waarbij aanwonenden en andere inwoners van Weesp betrokken worden. "Vanzelfsprekend." De gemeenteraad wees twee weken geleden nog eens op het belang daarvan, nadat er in de begroting voor 2018 een zinnetje was opgemerkt waaruit je de conclusie kon trekken dat er komend jaar al begonnen zou worden met de uitwerking. Dat zinnetje is nu genuanceerd. "We gaan dus niet volgend jaar al beginnen met de aanleg, nogmaals: eerst dat zorgvuldige proces."
Nog even terug naar de structuurvisie en de bijbehorende illustraties. Op een van de plaatjes, ook vorige week in deze krant gepubliceerd, is zo'n houten boardwalk langs de Hoogstraat te zien. "Dat geeft misschien wat verwarring", zegt Heijstee. "Ik richt mij op een boardwalk langs de Stationsweg. De Hoogstraat heeft al een wandelpad langs het water, dus daar is in feite al een boardwalk." Dat neemt niet weg dat ook dat wandelpad aan de Hoogstraat een opknapbeurt kan gebruiken. Voor de hele Hoogstraat komt komend jaar een herinrichtingsvoorstel, dat wat Heijstee betreft mooi moet passen bij een Stationsweg met boardwalk.