Scholen: naleving NIX18 moet beter

WEESP De middelbare scholen in 't Gooi slaan alarm over 'zorgelijk' alcoholgebruik onder jongeren in deze regio. In het Comenius College in Hilversum is daarom volgende week een manifestatie. Het Casparus College in Weesp zit in de organisatie en ook het Vechtstede College is betrokken.

door Marieke van Veen

Er zijn in Weesp geen problemen met alcohol binnen de schoolmuren, zo stellen Chiquita Relyveld van het Casparus College en Marcel van Dijk van het Vechtstede College de inwoners van Weesp gerust. De problemen spelen vooral dieper in het Gooi, maar er gebeurt ook heus weleens wat in Weesp. Jongeren experimenteren nu eenmaal, maar juist op die leeftijd kan dat grote schade toebrengen aan de hersenen.

De Weesper scholen steken hun kop niet in het zand. Er is veel aandacht voor voorlichting, onder meer met gastlessen, en alcoholgebruik wordt nooit of te nimmer getolereerd binnen de schoolmuren en ook niet binnen schoolactiviteiten daarbuiten. Maar feit is dat er buiten de schoolmuren ondanks de invoering van NIX18 nog steeds te makkelijk aan drank te komen is. De handhaving is onvoldoende door gebrek aan kennis, maar soms ook door bagatellisering van de risico's. De scholen willen dat samen met andere organisaties gaan aanpakken.

11