Nieuwe herdenkingsmunt met op de voorzijde een afbeelding van Fort Ossenmarkt.
Nieuwe herdenkingsmunt met op de voorzijde een afbeelding van Fort Ossenmarkt.

'Fort heeft complementerende vorm in relatie tot munt'

WEESP Eind vorige maand lanceerde de Koninklijke Nederlandse Munt het Stelling van Amsterdam Vijfje, met daarop de beeltenis van het fort aan de Ossenmarkt. Waaraan heeft Weesp deze eer te danken? We vroegen het aan Alice de Groot, persvoorlichter van de Koninklijke Nederlandse Munt.

door Marieke van Veen

Vanwaar dit vijfje?
"Deze nieuwe herdenkingsmunt is de zesde in de serie Nederlands Werelderfgoed. De munt is gewijd aan het historische Nederlandse monument de Stelling van Amsterdam: een bijzondere verdedigingsring die ten tijde van de twee wereldoorlogen bedoeld was om het land rondom de linie onder water te zetten en een invasie van de hoofdstad te voorkomen. De Stelling van Amsterdam staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Sinds 2012 geeft de Koninklijke Nederlandse Munt jaarlijks een bijzondere munt uit die in het teken staat van het Nederlands Werelderfgoed. Eerder verschenen in de Nederland Werelderfgoed-serie al het Grachtengordel Vijfje, het Rietveld Vijfje, het Molen Vijfje, het Van Nelle Vijfje en het Wadden Vijfje."

Hoe komt zo'n muntontwerp tot stand?
"De Munt Advies Commissie nodigt kunstenaars uit om een ontwerp te maken voor een herdenkingsmunt. Uit de ingediende ontwerpen kiest de commissie een ontwerp en legt dat ter goedkeuring voor aan de staatssecretaris van Financiƫn. Het ontwerp wordt vastgesteld bij Koninklijk Besluit. De ontwerper van de munt gaat samen met de ontwerpers van de Koninklijke Nederlandse Munt aan de slag om het ontwerp geschikt te maken om af te beelden op een munt. Bij de keuze van het ontwerp wordt gelet op weergave van het thema, de uitvoerbaarheid, de samenhang van de voor- en keerzijde en het portret van de Koning."

En wie heeft dit vijfje dan ontworpen?
"De Nederlandse kunstenaar Kianoosh Motallebi, die eerder het Van Nelle Vijfje en het Wadden Vijfje ontwierp. Het fort aan de Ossenmarkt is gekozen vanwege de complementerende vorm in relatie tot de munt. Langs de rand van de munt zijn de forten van de Stelling van Amsterdam vermeld. Deze cirkel met de namen staat voor de 135 kilometer lange verdedigingslinie. Op de keerzijde van de munt staat een en-faceportret van koning Willem-Alexander, opgebouwd uit een matrix van gegraveerde punten."

De munt is in diverse uitvoeringen te bestellen via knm.nl.

Motallebi ontwierp ook het Van Nelle Vijfje en het Wadden Vijfje