Jackie Sampimo en Youki Overkleeft delen hun leven online.
Jackie Sampimo en Youki Overkleeft delen hun leven online.

Youki: 'Als je een meisje écht leuk vindt, vraag je niet om haar naaktfoto'

WEESP In 'Sex & Social' van de publieke omroep NTR duiken bekende gezichten op. Onder meer Vechtstedeleerlingen Youki Overkleeft en Jackie Sampimon (beiden 15 jaar) praten hierin openlijk over hoe jongeren online met elkaar omgaan op seksueel gebied.

door Marieke van Veen

Een groot deel van het leven van jongeren speelt zich vandaag de dag online af. Via social media als Instagram en Snapchat delen ze hun leven in foto en film, vaak opgesmukt met filters. Maar het online delen van privémateriaal kan ook verkeerd uitpakken en leiden tot sexting en slutshaming.

In het televisieprogramma 'Mag ik je tieten zien?' gaat Tatum Dagelet in op wat er kan gebeuren als je pikante selfie opeens niet meer privé is. Onder de naam 'Sex & Social' zijn er ook web-onlyafleveringen. Daarin spelen Youki Overkleeft en haar vrienden uit Diemen een grote rol. Youki, Jackie, Franky, Ritchie en Ziyad delen hun ervaringen en vertellen hoe ze over dingen denken.

Begin dit jaar schreven we over Youki als 'rising star' op musical.ly. Ze had toen met haar dansvideo's 315.000 volgers. Inmiddels zijn dat er 354.000. Haar moves zijn soms sensueel, compleet met zwoele blik. Maar ze is pas 15 en deze wulpse filmpjes gaan dus wel de hele wereld over en de kijkers kunnen ook reageren. "Voor mij is het gewoon een dans, een choreografie", legt Youki in het programma uit. Met het fenomeen 'dickpick' (jongens die ongevraagd een foto van hun piemel sturen) heeft ze naar eigen zeggen nog geen ervaring. Een kennis van vriendin Jackie wel: "Zij kreeg via Snapchat filmpjes van een jongen waarop hij zich aftrok. Ze heeft hem toen geblokkeerd."
Verzoeken om naaktfoto's krijgt Youki ook (nog) niet, daar moet ze ook niet aan denken: "Als een jongen je leuk vindt en hij gaat flow met je zoeken en hij vraagt dan om naaktfoto's, dan komt het over alsof het alleen daarom gaat. Als je een meisje écht leuk vindt, vraag je daar niet om. Dat is zo respectloos."

Eerste keer juist later

In reallife hebben lovebirds geen idee wat ze moeten doen

Dickpicks, sexting, masturbatiefilmpjes; bij ouders lopen de rillingen nu vast over de rug. Maar het blijkt juist dat jongeren op steeds latere leeftijd seks hebben. Bij de 'eerste keer' zijn ze tegenwoordig gemiddeld 18,6 jaar. Volgens deskundigen komt dat juist door de social media, in reallife hebben de lovebirds geen idee wat ze met elkaar aanmoeten. In 'Sex & Social' bekennen Youki en haar vrienden inderdaad dat het vooralsnog blijft bij een beetje (tong)zoenen. Dat valt dan weer mee.

De afleveringen van 'Sex & Social' zijn te bekijken op NPO.nl en op YouTube.