De jonge spelers schreven zelf mee aan 'Het zijn vooral de avonden'.
De jonge spelers schreven zelf mee aan 'Het zijn vooral de avonden'. Foto: Mascha Hendriks

De City Speelt maakt een bijzondere
voorstelling over eenzaamheid

'Het zijn vooral de avonden' is een voorstelling van zeven jongeren over eenzaamheid. Samengesteld aan de hand van verhalen van Weespers en hun eigen ervaringen.

WEESP Regisseur Isa van Dam las een artikel over eenzaamheid en hoeveel mensen in Nederland zich eenzaam voelen. Dat intrigeerde haar en zij maakte er samen met theaterwerkplaats De City Speelt een voorstelling van: 'Het zijn vooral de avonden'.

'Een voorstelling over eenzaamheid, en hoe dat kan voelen als een lange, kapotte weg zonder einde. En over het verlangen, het onbestemde, haast onverklaarbare verlangen om soms een tijdje héél alleen te zijn', zo staat het op de flyer over 'Het zijn vooral de avonden'. Isa: "Ik wilde meer kanten van eenzaamheid laten zien, de treurige kant, maar ook de poëzie ervan en hoe het misschien wel een existentieel onderdeel van ons leven is."

Dat eenzaamheid veel voorkomt, bij een op de drie Weespers zelfs, blijkt uit onderzoek, weet ook wethouder Astrid Heijstee. "Wij zijn al langer bezig met dit thema. Eenzaamheid komt overal voor. Ook jongere mensen kunnen eenzaam zijn. Met activiteiten voor eenzame mensen bereik je lang niet iedereen. Daarom zoeken we met de werkgroep Kom Erbij ook naar andere manieren voor bewustwording. Dit initiatief van De City Speelt past daar heel goed in en daarom steunen we het als gemeente."

Isa ging met jonge spelers (14-17 jaar) van De City Speelt en uit Amsterdam aan de slag voor de voorstelling. "In groepjes gingen ze op bezoek bij een viertal mensen om hun verhaal over eenzaamheid te horen. Dat waren echt niet alleen oude mensen, ze waren tussen de 30 en 80 jaar. Daarnaast spraken ze in hun eigen omgeving over eenzaamheid en wisselden persoonlijke ervaringen uit. Uit al deze verhalen en uit hun eigen vragen, ideeën en gedachten ontstond de voorstelling. Het is heel bijzonder om te zien hoe deze jonge mensen alle informatie interpreteren en erover schrijven."

Speelster Cedella Matze (14) vond eenzaamheid een interessant onderwerp. Zij schreef een lied, dat ze in de voorstelling zingt. "Ook ik dacht voordat we begonnen aan een ouder iemand of iemand die altijd zielig en alleen is. Maar het kan ook een jongere zijn die zich in de klas of thuis niet begrepen voelt, of niet geaccepteerd."

Cedella ging op bezoek bij een oudere dame die vertelde over haar eenzaamheid. "Ik dacht dat het alleen maar heel droevig zou zijn, maar deze mevrouw sprak juist heel positief. Al zag ik het wel in haar ogen." Dit verhaal en de ervaringen van andere spelers inspireerden Cedella tot het schrijven van een gedicht. Regisseur Isa stelde voor van het gedicht een lied te maken, en Cedella zingt dat in de voorstelling. "Het gaat over je eenzaam en alleen voelen en dat dat heel zwaar voelt, vooral 's avonds, maar niet ieder moment van de dag. Als het weer dag wordt zie je weer mensen en is het minder erg." Ook de voorstelling is niet alleen maar droevig, vertelt Cedella. "Er zijn ook lichte en zelfs een paar grappige scènes, het gaat niet alleen maar over die lange weg van de sleur van eenzaamheid."

Eén op de drie Weespers voelt zich in meer of mindere mate eenzaam

'Het zijn vooral de avonden' wordt maar één keer gespeeld. De belangstelling om de, gratis, voorstelling bij te wonen is groot. "Het is een pilot, maar ik hoop dat we dit in de toekomst vaker kunnen doen", vertelt Isa. "Ik hoop dat het publiek zo divers mogelijk is en dat er ook mensen komen die uit zichzelf niet zo makkelijk naar het theater gaan. Alleen komen kan ook heel goed, er is na de voorstelling nog tijd om na te praten." Ook Heijstee hoopt dat deze voorstelling veel mensen bereikt, nu en in de komende maanden. "We willen het onderwerp met foto's uit de voorstelling onder de aandacht blijven brengen. Voor mensen die zelf ongewenst eenzaam zijn, maar ook voor mensen die zien dat een ander eenzaam is en daar iets mee willen doen."

18 december, Theater de City of Wesopa. De toegang is gratis, er is een fooienpot aanwezig. Reserveren moet wel: info@wesopa.nl óf bij de Bibliotheek. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Cedella schreef een lied voor de voorstelling.