Het advies van de deskundigen is om op de Herengracht betaald parkeren in te voeren, als onderdeel van een combinatie aan maatregelen.
Het advies van de deskundigen is om op de Herengracht betaald parkeren in te voeren, als onderdeel van een combinatie aan maatregelen.

Aanpak parkeerproblemen heeft grote impact

Om de parkeerproblemen in Weesp op te lossen, denken deskundigen aan parkeervergunningen, betaald parkeren en extra parkeerplaatsen.

vervolg van de voorpagina

WEESP Voor het oplossen van de parkeerproblemen in Weesp bestaat niet één oplossing. Een ideaalplaatje kan nooit bereikt worden. Het zal een combinatie van regulerende maatregelen moeten zijn om iedereen zo veel mogelijk tegemoet te komen. De impact daarvan is voor heel veel inwoners van Weesp hoe dan ook groot.

Dat blijkt uit de Adviesnota Parkeerbeleid Weesp die is opgesteld door Bureau de Groot Volker in opdracht van de gemeente Weesp. Dat is een vervolg op het eerdere parkeeronderzoek in Weesp waarin op een rij is gezet wat de parkeerproblemen in Weesp zijn, waar en wanneer ze zich voordoen en waardoor ze worden veroorzaakt. In de nu voorliggende adviesnota staan de oplossingen omschreven. Er zijn drie probleemgebieden: het centrum, het Herensingelkwartier en het stationsgebied. De aanpak moet in samenhang, want maatregelen hebben ook effect op aangrenzende gebieden. Per gebied wordt per optie uitgelegd wat de voor- en nadelen zijn. De moeilijkheid is dat in al deze gebieden zowel bewoners als bezoekers parkeren en er dus op verschillende tijdstippen van de dag een wisselende behoefte is aan parkeerplaatsen voor lang- en kortparkeren. Er zijn drie mogelijkheden om het parkeren te reguleren: betaald parkeren, parkeervergunningen en een blauwe zone. Geen van deze mogelijkheden biedt een oplossing zonder ergens anders een (groter) probleem te veroorzaken. In de adviesnota staat geduldig uitgelegd waarom dat is. Zo is het in de binnenstad geen goed idee om alléén betaald parkeren in te voeren, want daar hebben de bewoners niets aan. Parkeervergunningen in de binnenstad leveren weer het probleem op dat (winkel)bezoekers er dan niet terecht kunnen. Alleen bewonersvergunningen in het Herensingelkwartier is ook weer zonde, want dan kunnen de vrije parkeerplaatsen overdag niet gebruikt worden om de overloop van (kort)parkeerders uit het centrum op te vangen. En dus rolt er, zoals in het artikel op de voorpagina omschreven, een combinatie van parkeervergunningen en betaald parkeren uit de bus, aangevuld met extra parkeerplaatsen op loopafstand van het centrum.

Met bewoners bespreken

Het advies wordt op 12 december besproken door de raadscommissie. Verkeerswethouder Astrid Heijstee (WSP) benadrukt dat dit een richting is en nog geen besluit. De impact van de maatregelen is groot, dus moet het draagvlak onder de inwoners ook groot zijn. Daartoe wordt in de loop van 2018 een breed participatietraject ingezet, waarbij de mening van de inwoners gehoord wordt en alternatieve ideeën welkom zijn. "We gaan dit advies uitgebreid met de inwoners en de klankbordgroep bespreken. Pas dan volgt er een besluit", zegt de wethouder. Het gaat haar niet alleen om het parkeren. Ook het stimuleren van ander vervoer (lopen, fiets, bus) plus voorzieningen die daarbij van belang zijn (fietsparkeerplaatsen, routering), horen bij deze integrale aanpak.