Volgende week dinsdag zijn de basisscholen opnieuw een dag dicht wegens staking.
Volgende week dinsdag zijn de basisscholen opnieuw een dag dicht wegens staking. Foto: Christian Pfeiffer

'Leg die overbodige administratie weg, dát zou pas een goede staking zijn!'

Omdat het kabinet nog steeds niet gezwicht is, gaan de leraren in het basisonderwijs volgende week opnieuw staken. Wat vinden ouders in Weesp hiervan en hoe gaan ze ermee om?

WEESP De basisscholen hebben voor dinsdag 12 december een nieuwe staking aangekondigd. De leraren willen zoals bekend een beter salaris en minder werkdruk. Hier is inmiddels 700 miljoen euro voor uitgetrokken, maar volgens de leraren is er nog eens 700 miljoen euro nodig. Door de samenleving te frustreren hopen zij dit bij de minister af te dwingen. Dit machtsmiddel leidt tot uiteenlopende meningen onder ouders in Weesp.

Sonja Brekelmans
"Als kinderen goed in hun vel zitten, nemen ze lesstof beter in zich op. Het lijkt me voor kinderen én leraren fijner als klassen kleiner worden, zodat er meer aandacht is voor de kinderen. Ook lijkt het me goed als leraren minder bezig zijn met administratie. Maar demonstreren voor hogere salarissen vind ik niet per se wenselijk. Meer geld zorgt niet voor minder werkdruk. Wel zouden meer mensen misschien kiezen voor het vak, maar als de zwaarte van het werk hetzelfde blijft, dan blijft dat een probleem. Ik pleit voor meer geld om de werkdruk te verlichten. Het aantal werkenden met een burn-out is schrikbarend gestegen. Het is toch een verontrustende gedachte dat veel basisschoolleraren op hun tenen lopen? Voor de hele maatschappij zou het goed zijn als er meer aandacht komt voor de inhoud: kinderen en hun spel en minder focus op alle regelzaken. Iedere dag een klas van soms dertig of meer kinderen boeien is een topprestatie. Lesgeven draait om passie, anders houd je het niet vol. Hoe mooi zou het zijn als het accent in het onderwijs meer hier op komt te liggen? Als kinderen weten wat ze leuk vinden en waar hun kracht ligt, kunnen ze hier de rest van hun leven op terug vallen. Hoe ik het vind dat ze protesteren door geen les te geven? Deze acties raken vooral de kinderen en hun ouders. Niet de overheid, het orgaan dat ze willen bereiken. Leraren zouden er ook voor kunnen kiezen om overbodige administratie niet meer te verrichten. Dát zou pas een signaal zijn."

Sascha Boin
"Ik sta volledig achter de staking. Ik heb veel respect voor de leerkrachten. Voor mijn zoontje heb ik dinsdag de keuze: of extra betaald opvang bij de BSO - als ze tenminste de hele dag open zijn - of ik hou hem thuis. Ik werk vanuit huis dus dat laatste zou een oplossing zijn, maar niet ideaal. Een andere mogelijkheid zou zijn om hem naar een vriendje of vriendinnetje te brengen. Ik heb nog geen definitieve keuze gemaakt."

Remco Bonsen
"Ik vind dat leraren in het primair onderwijs goed beloond moeten worden voor het werk dat ze in onze kinderen - lees: de toekomst - steken. Het is schandalig dat er steeds meer inspecties komen waardoor leraren meer werk moeten verzetten, terwijl daar niet meer salaris tegenover staat. Leraren moeten zich gezien de huidige omstandigheden steeds meer indekken om confrontaties te voorkomen. Helaas zal deze stakingsdag niet helpen om dit te verbeteren; het kabinet zal er alleen om lachen. De scholen kunnen jammer genoeg geen berg stront op de stoep van het Binnenhof gooien, laat ze dan maar een week staken om een statement te maken. Opvoeding is de taak van de ouders, zodat de leraren zich weer volledig kunnen richten op primair onderwijs. Voor de aanstaande staking kan ik vanwege geplande afspraken niet thuisblijven met Thijs, dus zal mijn vrouw moeten thuiswerken of vrij moeten nemen. Niets aan te doen, ik gun iedereen de beloning die hij of zij verdient."

Mariëlle Stoffelen
"Onze dochter Lina gaat naar mijn ouders die dag, ik regel dus oppas. Maar ik vraag me wel af hoe het zit met het aantal onderwijsuren dat leerlingen moeten 'maken' in hun basisschooltijd. Ik heb het idee dat er normaal al zo weinig tijd is om het programma af te krijgen en nu blijft er dus nog minder tijd over. Deze stakingen duperen onze kinderen dus ook. Anderzijds begrijp ik dat de leraren weinig andere mogelijkheden zien om druk uit te oefenen op de overheid en aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs."

Andries van Heijningen
"Ik vind dat de leraren groot gelijk hebben dat ze staken. De werkdruk is toegenomen, er wordt veel meer van een meester of juf gevraagd dan voorheen. Ik denk dat dit te maken heeft met de toename van eenoudergezinnen en tweeverdieners. Er is daardoor minder tijd om aan de opvoeding te besteden en zo komt er (onterecht) meer bij de juf of meester terecht. Tegelijkertijd zijn ouders kritischer en mondiger geworden. Als je dit in ogenschouw neemt en weet dat leraren in het voortgezet onderwijs veel meer betaald krijgen, snap ik dat ze gaan staken. Het feit dat dit wéér gebeurt, is begrijpelijk als het doel nog niet bereikt is. Ik kan me voorstellen dat sommige ouders hier niet op zitten te wachten, omdat het werkende leven vaak ingericht is op de schooltijden van je kinderen. In ons geval is het geen probleem omdat de stakingsdagen toevallig op roostervrije dagen vallen, maar anders was het best lastig geweest. Ik blijf dinsdag lekker thuis met de jongens, gaan we knutselen en spelletjes doen."

'Er wordt tegenwoordig wel erg veel van een juf of meester gevraagd'