Van de lezers

Geesten

Het staat voor Frank Osinga en Anita Kijf (WeesperNieuws d.d. 29 november 2017) vast dat er een spirituele wereld bestaat. Dat is zeker waar en daarvoor hoeven wij niet zover te zoeken. Als er een spiritueel boek is, dan is dat de Bijbel wel. Die gaat daar helemaal over, dat er een geestelijke wereld om ons heen is, van goed en kwaad. Over engelen, zoals Gabriel (bij Maria), die de aarde bezoeken om boodschappen van God te brengen en uiteraard de vele wonderen die de Heer Jezus deed. Waar de Bijbel heel duidelijk over is (vandaar deze reactie): God verbiedt elk contact met overledenen hier op aarde, omdat je niet in contact komt met degene die je wilt horen, maar met een verkeerde geest.
Adrie Groenendaal

Boetes N236

Ook mijn bezwaar tegen een verkeersboete tijdens de bouw van de Vechtbrug is ongegrond verklaard. De burger verliest het van de overheid. Omdat het OM niet wil open staan voor onze argumenten heb ik een open brief geschreven aan de politie.

Beste verbalisant,
Met dit schrijven wil ik u wat vragen m.b.t. de vele bekeuringen op de N236 tussen Weesp en Ankeveen, waar sinds ca. een jaar aan de weg wordt gewerkt. Ongetwijfeld hebt u van uw werkgever de opdracht gekregen om daar ook 's avonds en in het weekend controles te houden. Maar vond u het niet vreemd dat de automobilisten op de als vanouds gebruikelijke snelheid bleven rijden? Hebt u zich niet één keer afgevraagd: 'Wat raar dat er zo véél auto's 80 km blijven rijden, zou het misschien niet duidelijk zijn dat de snelheidsbeperking ook 's avonds en in het weekend geldt?' Ik weet niet wat u dacht, maar ook voor u moet het duidelijk zijn geweest dat er op die tijdstippen niet gewerkt werd. Dus waren vele 'overtreders' zich, net als ik, van geen kwaad bewust. Ik neem aan dat u bij de politie bent gegaan om mensen te helpen. Voelde u zich niet bezwaard te weten dat er zo veel mensen zeer hoge boetes zouden krijgen? Of dacht u gewoon: dit is de kip met de gouden eieren! Want dat was het: met zo veel bekeuringen wordt snel het quotum gehaald. En omdat de boetes vanwege het bord 'wegwerkzaamheden' extra hoog waren, zullen de resultaten voor de politie Midden-Nederland héél goed zijn dit jaar! Gefeliciteerd! Waarom hebt u niet gesignaleerd én gemeld dat de hectometerplaatjes met 80 niet waren afgeplakt en dat er geen waarschuwingsbord stond? Pas na publicaties in diverse media en nadat ik melding heb gedaan bij de provincie is dat gebeurd. Een journalist heeft uw werkgever gevraagd waarom op deze tijdstippen gecontroleerd werd, waarop door een woordvoerder werd gezegd dat er misschien wel zand op de weg zou kunnen liggen en dat het gevaarlijk zou kunnen zijn. Het moet voor u echter overduidelijk zijn geweest dat 's avonds en in het weekend de situatie was alsof er geen werkzaamheden waren. D.w.z.: de weg was breed, overzichtelijk en schoon! In het feitenboek van het OM wordt geschreven dat er niet gehandhaafd hoeft te worden als het niet noodzakelijk is. Gezien de omstandigheden had u m.i. niet hoeven handhaven – al is dat volgens de officier van justitie niet aan ons om te beoordelen (wat in principe terecht is). Want volgens hen is deze regel voor de verbalisant en mogen wij, burgers, daar niet eens op wijzen. Vroeger was er een slogan: 'Die pet past ons allemaal'. Maar als de burger, die te goeder trouw is, refereert aan die regel van het OM dan mag dat niet. De boete heb ik al lang betaald, dus dat geld ben ik toch al kwijt. Vele honderden gedupeerden zouden het echter op prijs stellen om antwoord op deze vragen te krijgen.
Wilma Snel,
Nederhorst den Berg