Knutselen in de kerk, dit jaar ook met kerst.
Knutselen in de kerk, dit jaar ook met kerst. Foto: Marieke van Veen

Kinderkerstfeest: niet alleen luisteren en zingen, maar ook lekker knutselen

WEESP De Protestantse Gemeente van Weesp en Driemond viert het jaarlijkse Kinderkerstfeest dit jaar op een nieuwe manier. In navolging van de succesvolle Kliederkerk kan er met kerst nu ook geknutseld worden in de Grote Kerk.

door Marieke van Veen

Pauline de Groot (18) van de organisatie: "We willen de kinderen niet alleen passief laten luisteren, we willen ook iets met ze doen. Dat deden we voorheen ook al wel door een toneelstuk met ze op te voeren, maar het werd steeds lastiger om alle deelnemers voor een repetitie bij elkaar te krijgen."

Kliederkerk

"Ongeveer een jaar geleden zijn we begonnen met de Kliederkerk in het Lichthuis, waarin we rond een bepaald thema Bijbelverhalen behandelen door ze te combineren met knutselactiviteiten. Dat bevalt goed. En omdat we met het Kinderkerstfeest toch ook al niet meer echt in het koor pasten, kunnen we nu net zo goed de knutseltafels in de Grote Kerk neerzetten."

Sneeuwklokje Klingelingeling

'Iedereen is welkom met kerst, ook als je anders nooit komt'

De kinderdienst wordt wel gewoon geopend met het kerstverhaal en samenzang. De Groot: "Die traditionele elementen blijven, dat moet ook. De dominees vertellen over de geboorte van het kindeke Jezus en we zingen samen liederen als 'Stille Nacht', 'Ere zij God' en natuurlijk - favoriet bij veel kinderen - 'Sneeuwklokje klingelingeling'. Maar daarna splitsen we op en kunnen de kinderen zelf kiezen wat ze willen doen. Bij de ene tafel kunnen ze kerststalletjes maken, bij een andere een kerstboom, er is een puzzeltafel, enzovoorts. En na het knutselen komen we dan weer bijeen voor een gezamenlijke afsluiting."

Familiefeest bij uitstek

De kinderkerstviering en bijbehorende activiteiten zijn bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd, maar: "Jongere broertjes en zusjes mogen gewoon mee, dat kan ook, want het is geen dienst waarbij ze lang stil moeten zitten. En ook oudere broers en zussen zijn natuurlijk welkom. Het is de bedoeling dat ouders en/of grootouders er tijdens de viering bij blijven. Niet alleen omdat het praktisch is met het knutselen, maar ook omdat kerst een familiefeest bij uitstek is."

Save the date

Het Kinderkerstfeest is zondag 17 december in de Grote Kerk aan de Nieuwstraat. Tijd: van 17.00 uur tot ongeveer 18.15/18.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Pauline hoopt op een grote opkomst: "Iedereen mag komen; ook als je verder nooit in de kerk komt ben je met kerst heel erg welkom. Het is juist een hele mooie gelegenheid om eens binnen te komen."

Facebook: Kliederkerk Weesp