Wie na de fusie met Amsterdam iets van het gemeentebestuur wil, moet aankloppen bij de stadsdeelcommissie.
Wie na de fusie met Amsterdam iets van het gemeentebestuur wil, moet aankloppen bij de stadsdeelcommissie.

Niet iedereen overtuigd van stadsdeelcommissies

WEESP De gemeente Amsterdam voert komend jaar een nieuw bestuurlijk stelsel in. Ook Weespers krijgen daarmee te maken als Weesp in of na 2022 opgaat in Amsterdam.

Weespers die iets op de politieke agenda van de gemeente willen zetten, moeten (als de fusie met Amsterdam een feit is) aankloppen bij de stadsdeelcommissie. Die commissie bestaat uit lokale vertegenwoordigers. Weesp mag vier leden aanbrengen. Iedere kiesgerechtigde Weesper mag zich voor de stadsdeelcommissie kandidaat stellen; je hoeft niet lid te zijn van een politieke partij. Bij gemeenteraadsverkiezingen brengen Weespers (na een fusie met Amsterdam) twee stemmen uit: één voor de stadsdeelcommissie en één voor de gemeenteraad van Amsterdam. Van een stadsdeelcommissielid wordt het een en ander verwacht. "Om het bestuur goed te kunnen adviseren over wat er speelt in het stadsdeel, praat de stadsdeelcommissie met bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen. Onderwerpen die meer aandacht moeten krijgen, bespreken zij direct in hun gezamenlijke overleg met het dagelijks bestuur van het stadsdeel", legt de gemeente Amsterdam uit. Dat dagelijks bestuur (niet gekozen, maar benoemd door B en W) staat dan weer in contact met de Stopera.

Niet iedereen is overtuigd van dit stelsel. Cruciaal kritiekpunt: de stadsdeelcommissie geeft slechts advies en heeft dus geen macht. "Een tandenloze tijger", aldus de PvdA in de raad van Amsterdam. De coalitie benadrukt dat het om zwaarwegend advies gaat, waarbij de stadsdeelcommissie, mocht het stadsdeel niet willen luisteren, het recht heeft om zelf onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad zetten. Dus wel degelijk een machtig orgaan, vindt D66. Ook deskundigen twijfelen openlijk. Het was de bedoeling dat actieve buurtbewoners meer naar voren zouden treden als lid van zo'n stadsdeelcommissie. Doordat er echter toch ook politieke partijen kunnen meedoen aan de verkiezingen voor de stadsdeelcommissie, wortd dat effect mogelijk tenietgedaan. "De stadsdeelcommissies zullen worden gemonopoliseerd door de grote partijen", waarschuwde politicoloog Henk van der Kolk in Het Parool. Oud-ombudsman Alex Brennikmeijer, adviseur van Amsterdam, had gehoopt op meer directe democratie en transparantie, maar waarschuwt nu voor het omgekeerde.
Of Weesp opgaat in Amsterdam hangt af van een besluit door de gemeenteraad van Weesp. Eerst is er nog een raadgevend referendum, vermoedelijk tegelijk met de raadsverkiezingen in maart 2018.