Natasja Dorlas staat nog steeds met veel plezier in de winkel.
Natasja Dorlas staat nog steeds met veel plezier in de winkel. Foto: Ingrid Voet

'Ik vind het geweldig om uitleg te geven over de verzorging van een pup'

WEESP Tien jaar en een paar maanden geleden zag Natasja Dorlas de winkel van Dobey aan de Herengracht vanaf de boot waarmee ze op vakantie door Weesp voer. Die plek zou ik wel willen hebben, dacht ze. Afgelopen zondag, 3 december, vierde zij haar tienjarig jubileum als eigenaar van Dobey in Weesp.

door Ingrid Voet

Indertijd stond Natasja al ingeschreven bij het franchisebureau waar Dobey onder valt. En toen, nog in dezelfde vakantie dat zij de winkel in Weesp zag, kwam de winkel beschikbaar. Zij zei meteen ja. En het is niet tegengevallen, ook al was de winkel helaas meer dan eens het doelwit van inbraak en vernielingen. Natasja staat nog steeds met veel plezier in de winkel. Andere bekende gezichten achter de toonbank: man Fred, zoon Dylan en medewerkers Robin - "zij werkt hier het langst want ze was er al voordat wij de winkel overnamen" - en Ivanka, die de trimsalon in de zaak voor haar rekening neemt. "Mijn dochter Naomi stond van kleins af aan ook vaak in de zaak, maar zij heeft het nu even erg druk met andere dingen", maakt Natasja het lijstje compleet.
Dobey verkoopt eigenlijk alles voor huisdieren, tot zwemvesten voor honden aan toe. "En als we het niet hebben, kunnen we het bestellen." Sinds een jaar of drie fungeert de zaak ook als DHL-punt en dat combineert prima.
Op deze maandagmorgen is de winkel nog gesloten en hoor je nog beter dan anders de dieren die er wonen en wachten op een baasje. Vooral de jonge hamstertjes laten zich horen, tot Natasja ze wat aandacht geeft, dan zijn ze weer stil. Even. Winkelkat Bram nestelt zich gezellig op de toonbank. Die is niet te koop. Dat geldt wel voor de konijntjes, vissen, vogeltjes, hamsters, cavia's en ratjes. "Een tijd lang hebben we ook reptielen gehad, maar daar is weinig vraag meer naar. Zo gaat dat." Natasja kijkt altijd wel goed of ze denkt dat de dieren ook goed terechtkomen voordat ze meegaan met hun nieuwe baasjes. "Een te kleine kooi bijvoorbeeld, dat kan ik echt niet over mijn hart verkrijgen." Zelf heeft ze thuis, naast heel wat andere dieren, drie honden. "Twee Sint Bernhards, dat zijn echt mijn lievelingshonden en een Cavalier. Ik vind het ook geweldig als mensen hier binnenlopen met hun kleine pup en ik ze van alles kan uitleggen. Ook al lezen mensen zich in op internet, zo'n hondje in huis, 24 uur per dag, is toch even anders." Die honden ziet ze ook vaak terug in de winkel met hun baasjes. "En één kat. Die mevrouw neemt hem altijd mee uit wandelen."

Om het tienjarig jubileum van Natasja als eigenaar van Dobey te vieren, worden er deze week goodiebags uitgedeeld aan de klanten. Vol spullen, maar wel voor hun kat of hond natuurlijk.