Samenwerken om drankgedrag schooljeugd terug te dringen

REGIO Het moet het begin zijn van een mentaliteitsverandering; het manifest van een groot aantal middelbare scholen in 't Gooi om alcoholgebruik onder jongeren in deze regio een halt toe te roepen.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum nam vrijdag dit manifest in ontvangst. Landelijk neemt het aantal jongeren onder de 18 jaar dat (weleens) drinkt af, maar onze regio blijft daarbij achter. Het manifest moet leiden tot een betere samenwerking tussen scholen, horeca, gemeenten en andere organisaties, vertelt rector Ajolt Elsakkers van het Goois Lyceum. "Met dit convenant staat op papier dat we informatie uitwisselen, strikt handhaven en jaarlijks bij elkaar komen."

Ouders

De rector beseft dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de ouders. Velen van hen laten hun kinderen thuis drinken omdat ze dan denken het onder controle te hebben, meent hij. "Maar het is niet dat als kinderen het thuis doen, ze het ergens anders niet doen", aldus Elsakkers. "Het is en-en en niet of-of. Thuis drinken zet juist aan tot nog meer drinken."