Oskar van Alphen (links) tijdens de Ome Cees-bitterballenwedstrijd van restaurant Aaltje begin 2016.
Oskar van Alphen (links) tijdens de Ome Cees-bitterballenwedstrijd van restaurant Aaltje begin 2016.

Oskar (46) is spoorloos na een avondje stappen

WEESP Sinds zondagochtend wordt er door hulpdiensten, familie en vrienden op alle mogelijke manieren gezocht naar de 46-jarige blinde Oskar van Alphen uit Weesp. Hij is in de nacht van vrijdag op zaterdag na een cafébezoek niet meer thuis gekomen. Er wordt gevreesd dat hem iets ergs is overkomen.

door Marieke van Veen

Oskar gaat graag stappen. Zo ook vrijdagavond toen hij een bezoek bracht aan café Bijna Thuis aan de Nieuwstad. Toen hij de kroeg rond sluitingstijd te voet verliet moet er iets gebeurd zijn, want sindsdien ontbreekt van hem ieder spoor. Uiteraard zijn er diverse scenario's mogelijk, maar er wordt vooral gevreesd dat de Weesper te water is geraakt. Het was die nacht koud en voor iemand met een visuele handicap is het extra lastig om weer aan of op de kant te komen.

Burgeracties

Politie en brandweer hebben daarom zondag urenlang gezocht in en om het water aan de Herengracht. Hierbij werden sonarboten, duikers en helikopters ingezet. Ook familie, vrienden, kennissen en andere betrokken Weespers kwamen in actie. Zij liepen de routes na die Oskar vaak liep en/of die nacht gelopen zou kunnen hebben. Toen dat niets opleverde verplaatste het onderzoek zich maandagochtend naar het water aan de andere kant van de Roskamburg. Opnieuw werd er een burgeractie op touw gezet. In groepjes speurden vrijwilligers de omgeving af. Maandagmiddag zijn de hulpdiensten ook gaan zoeken in de vijver langs de Rembrandt van Rijnstraat, maar alle inspanningen hebben vooralsnog geen resultaat gehad.

Politie heeft tips nodig

Urenlang gezocht met sonarboten, duikers en een helikopter

De politie blijft uitkijken naar Oskar, maar spreekt van een lastige situatie: "We hebben geen enkel aanknopingspunt en dat maakt het zoeken naar een speld in een hooiberg", aldus een woordvoerder. "We moeten het echt hebben van tips van mensen die hem mogelijk gezien hebben, maar tot nu toe loopt elk spoor dood."

Oskar is blind, loopt met een blindegeleidestok en draagt meestal donkere kleding. Tips voor de politie kunnen worden doorgegeven via 0900-8844.

Via Facebook wordt er in de reacties op nieuwsberichten en posts over de zoektocht naar Oskar erg meegeleefd. "De familie waardeert alle steun enorm en bedankt iedereen hiervoor", aldus Martijn de Bruin namens de familie aan het WeesperNieuws. Eventuele oproepen voor nieuwe burgerzoekacties gaan via de Facebookpagina van de Weesper BuurtWacht.

Zondagmorgen werd er gezocht in Smal Weesp.