Weespersluis komt achter het nieuwste deel van Leeuwenveld.
Weespersluis komt achter het nieuwste deel van Leeuwenveld. Foto: Christian Pfeiffer

Wordt Weespersluis eerste aardgasloze wijk van Weesp?

Weesp dringt aan op aardgasloze woningen in Weespersluis. De projectontwikkelaars zijn daar al lang mee bezig.

WEESP Wordt Weespersluis van begin af aan een woonwijk zonder gasfornuizen? De projectontwikkelaars zijn een studie gestart naar aardgasalternatieven. In februari moet meer duidelijk worden over wat er wel en niet mogelijk is.

Nederland zit aan het begin van de 'energietransitie', het beleid van de overheid om fossiele brandstoffen te vervangen door duurzame energiebronnen. Dat betekent dat alle woningen in Nederland in de komende decennia afscheid moeten nemen van aardgas. Amsterdam wil al in 2050 helemaal aardgasloos zijn. De projectontwikkelaars van de nieuwbouwwijk Weespersluis (2750 woningen in de komende tien jaar) onderzoeken nu de alternatieven. "Daar zijn we nog niet uit", zegt projectdirecteur Fred Langeslag.

Wijkverwarming

Aardgasloos wonen heeft niet alleen effect in de keuken, maar ook in de cv-ruimte. Voorbeelden van alternatieven voor aardgas zijn elektriciteit en zonnepanelen, maar ook zaken als aardwarmte, stads- of wijkverwarming en warmte-koudeopslag. Wat het beste alternatief is, verschilt per stad of wijk. Zo is uit een eerder onderzoek al eens naar voren gekomen dat biogas voor Weespersluis niet lukt. Een van de alternatieven waar nu studie naar wordt verricht is een warmtenet, een ondergronds lopend verwarmingssysteem voor de hele buurt.

Beleid

De gemeente Weesp dringt aan op alternatieven voor aardgas in Weespersluis. Wethouder Herman Tuning (GroenLinks) wijst ook op het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid dat ernaar streeft om in 2030 energieneutraal te zijn. "Dan zou het gek zijn als wij hier nu nog een hele grote wijk met aardgasaansluitingen zouden bouwen." Hij ziet een energieneutrale woning als extra verkoopargument. "De mensen willen dit graag. Niet eens voor het milieu, maar omdat ze uiteindelijk goedkoper uit zijn. Woningen met een aardgasalternatief zullen als warme broodjes over de toonbank gaan", zo weet Tuning zeker.
Langeslag ziet dat slechts deels zo. "Wij zien consumenten die inderdaad een zo duurzaam mogelijke woning willen kopen. Maar we zien ook potentiƫle kopers die door al die duurzame alternatieven hun financiering niet meer rond krijgen." Een duurzaam huis is in aankoop behoorlijk duurder, waarna de maandelijkse energiekosten aanzienlijk lager zijn. Langeslag: "Je betaalt de energierekening als het ware vooruit."

'Ze zullen als warme broodjes over de toonbank gaan'

Energiezuinig

De eerste 175 woningen in Weespersluis zijn al verkocht. Hierin is nog geen rekening gehouden met aardgasalternatieven. Dat zou pas kunnen in volgende fases, waarvan de eerstvolgende in het voorjaar in de verkoop gaat. Volgens Langeslag is het niet zo dat de eerste kopers nu een ouderwetse woning hebben gekocht. De woningen zijn al zeer energiezuinig, zijn standaard voorzien van zonnepanelen en van duurzame materialen. Bovendien kunnen de bewoners later aansluiten op de alternatieven voor aardgas, zoals ook alle andere inwoners van Weesp vroeg of laat moeten doen.

Aardgas of niet, de belangstelling voor Weespersluis is groot, zo bleek bij de start van de verkoop van de eerste fase. De bouw van de eerste woningen begint in februari, de oplevering is na de zomer. Op dit moment wordt de grond bouwrijp gemaakt.

Sociale woningbouw

Op aandringen van de gemeenteraad is wethouder Peter Eijking (PvdA) ook nog in onderhandeling met de ontwikkelaars, maar dan om iets heel anders. Hij dringt erop aan om toch nog een aanzienlijk aantal betaalbare woningen in de nieuwe wijk te krijgen. Weesp wil dat 10% van alle bouwprojecten binnen de sociale woningbouw valt. Dat beleid werd van kracht nadat de bouwovereenkomst voor Weespersluis werd gesloten. De afspraken over aantallen woningen en woningdichtheid, maar ook de inrichting van de wegen en een recreatiegebied, zijn nauw met elkaar verweven en zitten in beton gegoten. Eijking liet vorige week niettemin aan de raadscommissie weten hoopvol te zijn dat er toch nog wat betaalbare woningen in Weespersluis kunnen komen.