Frank (links) en Huub hebben geen spijt van hun verhuizing naar Spanje.
Frank (links) en Huub hebben geen spijt van hun verhuizing naar Spanje.

'Eerste kerstdag lunchen we met
onze gasten buiten in de zon'

Oud-Weespers Huub Rohof en Frank Janssen verruilden Nederland voor Spanje en runnen er Guesthouse La Pedriza. De feestdagen vieren ze met hun B&B-gasten.

WEESP Weleens het tv-programma 'Ik Vertrek' gezien? Het programma volgt Nederlanders die in het buitenland hun geluk beproeven en een restaurant beginnen of een bed and breakfast. Ook oud-Weespers Huub Rohof en Frank Janssen deden dat. Zij vertrokken twee jaar geleden naar Andalusië in Spanje en na een lange verbouwing ging hun Guesthouse La Pedriza in juli dit jaar open. Maar de perikelen die mensen in 'Ik Vertrek' meemaken, bleven de twee bespaard. Frank vertelt: "Als wij hadden meegedaan, was het een saai programma geworden."

Hoe is het weer daar nu?.
Lachend: "Wil je dat écht weten? De temperatuur is 16-17 graden, met de zon erbij kan het tegen de 20 graden worden."

Waarom een B&B in Spanje?
"We bespraken altijd al op vakanties hoe wij het zouden doen als het onze B&B zou zijn. Tijdens een gesprek over waar we over tien jaar zouden willen zijn, besloten dat we in het buitenland wilden gaan wonen. Huub was gezins- en relatietherapeut en ik werkte in de jeugdhulpverlening. Na vier jaar oriënteren en onderzoeken kwamen we hier in Spanje uit. Eind februari 2016 vertrokken we. De twee boerenwoningen moesten helemaal gerenoveerd worden, een hoop werk. Nu hebben we Casa Arroyo, de vakantiewoning, en Casa del Cerezo, met twee B&B-kamers."

Was het als 'Ik Vertrek'?
"We hadden een aannemer en hebben ook heel veel zelf gedaan. En alles verliep prima. Eigenlijk is er niets mis gegaan en ook van de veelgehoorde mañana-mañanaverhalen over de Spanjaarden hebben we geen last gehad. We spraken nog weinig Spaans, dus alles moest met handen en voeten worden uitgelegd, maar gelukkig sprak de architect wel Engels. Als wij aan 'Ik Vertrek' hadden meegedaan, was het een saai programma geworden."

Spreken jullie nu vloeiend Spaans?
"We zijn ermee bezig. Een paar dagen geleden heb ik bij de kapper voor het eerst een heel gesprek in het Spaans gevoerd, dus het gaat de goede kant op."

Missen jullie Weesp niet?
"We hebben ruim tien jaar met heel veel plezier in Weesp gewoond. Daarna hebben we in Beesd een boerderij opgeknapt voordat we hierheen verhuisden. De natuur is hier prachtig, we kijken uit over bergen en heuvels. We wonen dicht bij een enorm stuwmeer. Maar wat we nog steeds missen is ons loopje door Weesp, naar Nelis. En het is echt waar, nog iedere week lezen we het WeesperNieuws online. Weesp is zo'n mooi plaatsje en de omgeving ook."

'Spijt hebben we niet, al missen we nog wel ons loopje door Weesp'

Geen spijt van de emigratie?
"Absoluut niet. Natuurlijk, alles is anders en van de bureaucratie hier begrijp ik soms helemaal niets. Maar het leven is heerlijk, niet alleen door het mooie weer, maar ook door de manier van leven, de mensen zijn heel relaxed en vriendelijk. La Pedriza loopt heel goed. We hebben al een paar keer helemaal volgeboekt gezeten. Dan zijn er tien gasten. Ze kunnen hier ook eten, aan tafels onder de peperboom. 's Morgens staan we vroeg op om het ontbijt klaar te maken en de kamers schoon te houden. Het is hard werken en we zijn nu 24 uur per dag samen. Daarvoor hebben we wel de nodige afspraken moeten maken. Onze tip voor anderen is dan ook: als je emigreert, neem dan een keer per week de tijd om samen om de tafel te gaan en door te spreken hoe alles gaat. Je komt jezelf en elkaar goed tegen als je dit doet. Maar als gasten arriveren en 'wow' zeggen als ze de omgeving zien en dan in ons gastenboek schrijven dat ze heel tevreden zijn, daar krijg je heel veel energie van, daar doe je het voor."

Hoe zien de feestdagen er in Spanje uit?
"In Spanje bestaat alleen eerste kerstdag en kerst is echt een familiefeest. We hebben gasten met kerst en gaan buiten lunchen in de zon. Met oud en nieuw barst na middernacht het feest los. Geen vuurwerk, maar wel bij iedere klokslag een druif doorslikken en na de laatste klokslag cava drinken. Ook dan zijn er gasten en vieren we het feest met deze rituelen."

www.guesthouselapedriza.com

Het guesthouse ligt in een prachtige omgeving.