Luuk Ransijn zingt en speelt na de uitreiking van de Cultuurprijs aan zijn theaterschool Zone 1380.
Luuk Ransijn zingt en speelt na de uitreiking van de Cultuurprijs aan zijn theaterschool Zone 1380. Foto: André Verheul

Jong, talentvol en indrukwekkend

WEESP Nadat Daniëlle Meyer van theaterschool Zone 1380 de oorkonde van de Weesper Cultuurprijs in ontvangst had genomen, traden twee leerlingen van haar theaterschool Zone 1380 op in de Burgerzaal van het stadhuis. De belangstellenden kregen zo meteen een idee waarom de cultuurprijswinnende theaterschool zo'n aanwinst is voor Weesp.

Muzikant en theatermaker Luuk Ransijn uit Alkmaar speelde een stuk uit zijn eigen voorstelling en begeleidde zichzelf op piano. Even daarvoor had Anne van Doesburg de monoloog 'Bent u mijn moeder' van Joop Admiraal voorgedragen. Indrukwekkende optredens van jonge, talentvolle theatermakers, die beiden ook nog eens zware thema's aanroerden.

Aanvulling cultuuraanbod

Het professioneel begeleiden van theatertalenten op hoog niveau was een van de redenen om voor de Weesper Cultuurprijs in aanmerking te komen, het nieuwe en grotere Theaterpand aan de Flevolaan was er nog een. Theaterpand Weesp en Zone 1380 werden genomineerd voor al hun culturele werk voor Weesp en hun welkome aanvulling op het lokale cultuuraanbod. Ook het Chamber Music Festival en de Beiaardkring waren door de jury genomineerd. Het publiek koos voor het werk van Daniëlle Meyer, dat ze samen met Sara Kroos in 2013 startte. In 2014 werden beiden vanwege hun toegevoegde waarde aan het culturele aanbod in Weesp door het WeesperNieuws al uitgeroepen tot Weespers van het Jaar.

Aan de prijs is een bedrag van 1500 euro verbonden. Dat geld wordt besteed aan een AED voor in het Theaterpand.

De Cultuurprijs wordt voortaan eens per twee jaar uitgereikt. Hopelijk is er dan iets meer belangstelling bij de uitreiking, want dat bleef vrijdag wat achter. De Weesper cultuur verdient een groot publiek.