Vanaf links: Danique, Maarten en Brenda in hun huis boven de slagerij aan de Nieuwstraat.
Vanaf links: Danique, Maarten en Brenda in hun huis boven de slagerij aan de Nieuwstraat. Foto: Marieke van Veen

Maak kennis met het vegetarische gezin van slager Maarten van Donk

Slager Maarten van Donks leven draait om vlees. Maar uitgerekend hij heeft een vegetarische vriendin en (stief)dochter. Hoe gaat dat thuis?

WEESP Met kerst voor de deur is het topdrukte in de slagerij van Maarten van Donk. Toch maakte hij een gaatje vrij om met ons aan tafel te gaan. Zijn partner Brenda en haar nog thuiswonende dochter Danique eten al sinds hun kinderjaren geen vlees meer. Dat maakt ons nieuwsgierig naar hoe het er bij hen thuis aan toegaat.

Beetje flauw, maar we hadden voor de foto een zak rucola meegenomen. Maarten zou voor vlees zorgen. Dat werd een prachtige côte de boeuf waar Fred Flintstone stikjaloers op zou zijn. Vriendin Brenda is sceptisch: "Als het maar niet zo'n afgezaagd verhaal wordt over vegetariërs die de hele dag op een blaadje sla knabbelen."

Om het eerste vooroordeel meteen maar even te slechten: parfumeriemedewerkster Brenda vindt het consumeren van dieren niet zielig. Ze komt zelf ook uit een slagersgezin en is dus wel wat gewend. Toch heeft haar jeugd wel iets met haar beslissing te maken: "Bij ons thuis werd heel veel vlees gegeten, vooral gehakt. Ik vond het op een gegeven moment echt niet lekker meer. Ik ben het als kind al gaan afbouwen. Ik denk dat ik zo rond mijn vijftiende echt fulltimevegetariër werd."
Dochter Danique, werkzaam bij pizzarestaurant La Base, rekent af met het tweede voordeel: "Nee, mijn moeder heeft me niet vegetarisch opgevoed. Voor haar kinderen bereidde ze vlees, ze wilde dat wij hierin onze eigen keuze zouden maken. Het was op de lagere school dat ik me realiseerde dat vlees van dode dieren kwam. Dat vond ik zo'n vies idee. Dat was voor mij de reden op te stoppen met het eten van vlees."

Bammetje kaas

Slager Maarten hoort het van achter zijn forse ribeye glimlachend aan: "Brenda en Danique kunnen heerlijk koken. Ik neem dan vaak zelf nog een stukje vlees mee, want ik vind dat lekker bij het avondeten. Maar soms vergeet ik het en heb ik geen zin om terug te gaan. Dan eet ik ook vegetarisch. Trouwens, op brood neem ik nooit vleesbeleg. Er gaat niks boven een boterham met kaas." Brenda: "Wat ik ook wel eens doe is een ovenschotel maken met in de ene helft gehakt, die helt is dan voor Maarten. Ik heb ook geen problemen met het bereiden van vlees, want vegetariër zijn is voor mij geen principiële kwestie. Sudderlapjes maken vind ik heel leuk, het ruikt dan heerlijk in huis. Maar ik hoef het niet op mijn bord."
"Afgelopen zomer ben ik nog een stapje verder gegaan en heb ik een tijdje veganistisch geleefd", vertelt Danique. "Maar dat ging mij te ver. Het werd te ingewikkeld, ik was de hele dag bezig met wat wel en wat niet mocht."

Maarten van Donk in de slagerij.