Wie is er verantwoordelijk voor een sneeuwvrij voetpad op de Zwaantjesbrug? Niet Victor Ferrero, toch steekt hij de handen uit de mouwen.
Wie is er verantwoordelijk voor een sneeuwvrij voetpad op de Zwaantjesbrug? Niet Victor Ferrero, toch steekt hij de handen uit de mouwen.

CDA wil betere gladheidsbestrijding en ook stoepen en fietspaden aanpakken

Als het glad is, wordt er op de belangrijkste wegen gestrooid en geschoven, maar de stoepen en fietspaden blijven spekglad. Kan dat niet anders?

WEESP Het was afgelopen periode af en toe glibberen en glijden op de stoep: opgevroren sneeuwresten maakten het spekglad. Dat mag niet meer gebeuren, zo stelt het CDA. De partij komt met een voorstel om voortaan ook op fiets- en voetpaden meer te gaan strooien.

Fiets- en voetpaden worden nu met lage prioriteit bestrooid. De hoogste prioriteit gaat naar de wegen voor autoverkeer. En dat maakte de fiets- en voetpaden vooral afgelopen week op veel plaatsen onbruikbaar of gevaarlijk glad.

"Dat heeft gevaarlijke situaties tot gevolg omdat fietsers zich noodgedwongen op de weg moeten begeven om naar het werk of naar school te gaan. Bovendien leidt dit tot isolement van onder andere ouderen die de deur niet uit durven", zo stelt het CDA.

Enquête

Volgens het CDA moet het zogenaamde 'gemeentelijke gladheidsbestrijdingsplan' worden aangepast. De partij roept op om daarvoor een enquête te houden onder de inwoners van Weesp. De antwoorden daarvan moeten een goed beeld geven van welke fiets- en voetpaden nu knelpunten vormen en met meer prioriteit bestrooid zouden moeten worden.

Valpartijen

'Doe je eigen stoepje en help je buren. Ben je ook even lekker buiten'

Een nieuwsbericht van WeesperNieuws eerder deze week op de website levert via Facebook alvast tientallen reacties en strooitips op. Het leeuwendeel van de reageerders is voor aanpassing van het gladheidsbestrijdingsplan. Duidelijk wordt dat flink wat mensen gevallen zijn. Zo laat Marja Schep weten dat ze op het fietspad in Leeuwenveld onderuit is gegaan: "Een dikke knie, een stijve nek en bont en blauw." Ze heeft via de mail een klacht gestuurd naar de gemeente. Joop Onsia maakte vorige week woensdag een lelijke smak in de wijk Noord-West: "Gebroken en gekneusde ribben. Zelf hou ik mijn straatje schoon, maar bij de flats voelt helaas niemand zich geroepen om de straat sneeuwvrij te houden. Het viel mij wel op dat veel ouderen wel hun stoep sneeuwvrij hadden gemaakt." JS Braut neemt het op voor de gladheidsbestrijders van de gemeente: "Hulde aan het kereltje in zijn sneeuwschuivertje die hier de halve nacht lang bij Leeuwenveld de rotonde en fietspaden aan het strooien was. Die gast kwam echt wel tachtig keer voorbij. Geef die man een lintje!"

Zelf schuiven

Bij gladheid wordt er door de gemeente gestrooid op lokale verbindingswegen (doorgaande wegen), industriewegen, de busroutes, de ontsluitingswegen van woonwijken, de wegen in het centrum en in het buitengebied. Op kleinere, lokale wegen en straten wordt in de regel niet gestrooid. Met uitzondering van de voetgangersgedeeltes op de bruggen en in de winkelgebieden strooit de gemeente niet op stoepen en trottoirs. Aan burgers wordt gevraagd zelf voor een schone stoep te zorgen. Weespers konden hiertoe vorige maand gratis strooizout halen bij de gemeentewerf. Werner Taube-Petrignani stelt op Facebook dat Weespers best de hand in eigen boezem mogen steken: "Ik vind dat we ook eerst even naar onszelf moeten kijken en eerst ons eigen straatje moeten vegen. Wij maken Weesp tot wat het is: of een klagende gemeente of de leuke gemeente waar we allemaal samen iets van maken. Ik persoonlijk probeer levensgevaarlijke situaties uit de weg te gaan of er iets aan te doen." Pita Hoogendoorn is het met hem eens: "Ik zou zeggen: laat iedereen z'n eigen stoepje doen. Help ook je buren even als ze het niet kunnen of geen tijd hebben. Kom je ook nog even lekker buiten en krijg je wat beweging. We moeten niet alles op de gemeente afschuiven."

Victor met schep

De gemeentelijke gladheidsbestrijding op het loopgedeelte van de bruggen liet vorige week te wensen over. Daarom nam buurtbewoner Victor Ferrero vorige week woensdag zelf de schep ter hand (zie foto). Volgens zijn partner Willy Molenaar heeft een voetganger haar enkel gebroken door een glijpartij op deze brug.

Het CDA-voorstel wordt vanavond door de politiek besproken.

De hoogste prioriteit gaat naar de wegen voor autoverkeer.