Een van de belangrijkste knelpunten: de rotonde bij Leeuwenveld.
Een van de belangrijkste knelpunten: de rotonde bij Leeuwenveld. Foto's: Sjoerd Stoop

Aan de slag met fietsknelpunten

GroenLinks hield in november een meldpunt voor fietsknelpunten. Dat leidde tot een flinke lijst. De wethouder kan aan de slag.

WEESP Het aantal knelpunten daalt, maar Weesp heeft nog steeds plekken waar het voor fietsers niet lekker of veilig loopt. Dat stelt GroenLinks. Afgelopen maand verzamelde de partij weer 'fietsknelpunten'.

Weespers gaven 96 knelpunten door. Die werden woensdag door GroenLinks gepresenteerd aan verkeerswethouder Heijstee. De voornaamste knelpunten zijn de rotonde aan de Korte Muiderweg, de oversteek van de Stationsweg naar de Herensingel en de vele fietsers rond de Roskambrug en de Amstellandlaan naar het Vechtstede College.

De rotonde op de Korte Muiderweg vormt een probleem omdat het daar steeds drukker wordt. Dat komt door de groei van Leeuwenveld. Er steken hier veel fietsers over, maar ze krijgen niet altijd voorrang. "Auto's rijden nog vaak door. Misschien ook wel omdat ze het niet goed zien", aldus Van den Briel van GroenLinks. Wethouder Heijstee vertelde dat het punt, en vergelijkbare punten, al de aandacht heeft. "We denken onder meer aan lampjes rond zulke punten, zodat automobilisten zien dat ze voorrang moeten verlenen."

Op de kruising Stationsweg / Herensingel speelt dat de verkeersregels niet helemaal duidelijk zijn. Afslaand fietsverkeer vanaf de Stationsweg gaat vaak meteen linksaf. Dat mag niet, eigenlijk moet je eerst een stukje verder en pas dan op de oversteekplaats oversteken. "Dat zou beter aangegeven kunnen worden", stelt Van den Briel. "Daarnaast horen we dat automobilisten niet altijd de voorrangsregels naleven op dat punt. Fietsers krijgen niet altijd voorrang."

Rond de Roskambrug naar de Amstellandlaan en een stukje verder worden de vele fietsers van het Vechtstede College als een probleem ervaren. Zij rijden vaak op de weg en de stoep en sorteren verkeerd voor. "Scholieren kiezen de kortste weg en leven daarbij niet altijd de regels na", aldus Van den Briel. "Er zou gedacht kunnen worden aan een route over de Korte Stammerdijk, om maar wat te noemen." Wethouder Heijstee erkent het probleem en zegt hier met de school naar te kijken.

GroenLinks levert de lijst af bij wethouder Heijstee (2e van links).