Wettelijke erkenningsregeling moet ook voor water gelden

Niet alleen voor gas, maar ook voor water en elektra wil brancheorganisatie UNETO-VNI een zwaardere en wettelijke erkenningsregeling invoeren. Deze is allereerst nodig om de veiligheid van installatie te garanderen en daarnaast om ongewenste marktwerking tegen te gaan. Wat UNETO-VNI betreft kan de erkenningsregeling niet snel genoeg worden ingevoerd.

Dit appel doet voorzitter van de brancheorganisatie Titia Siertsema op de fracties van de Tweede Kamer. De aanleiding om te pleiten voor een wettelijke erkenningsregeling voor in de eerste plaats gasgestookte installaties is een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waaruit blijkt dat er in Nederland veel dodelijke slachtoffers vallen door koolmonoxidevergiftiging door verouderde alsook door verkeerd aanlegde cv-installaties.

Niet snel genoeg
De verantwoordelijke ministers Blok en Schippers overwegen inmiddels een wettelijke uniforme erkenningsregeling en die kan volgens Siertsema niet snel genoeg worden ingevoerd. "Wat ons betreft is een wettelijke, uniforme erkenningsregeling een absolute voorwaarde voor een effectieve aanpak van het koolmonoxidegevaar. Alleen als álle installatiebedrijven in ons land werken volgens zware, maar heldere eisen kunnen we de veiligheid van gastechnische installaties sterk verbeteren en het aantal koolmonoxideslachtoffers terugdringen", aldus Siertsema.

Stroperig
Dat het proces stroperig verloopt, heeft onder andere te maken met het gegeven dat in de ons omringende landen een dergelijke regeling niet effectief blijkt om het aantal ongevallen terug te dringen. "Ten onrechte. Het beste voorbeeld is in dit geval het Verenigd Koninkrijk. De invoering van een wettelijke erkenningsregeling heeft daar aantoonbaar geleid tot een daling van het aantal koolmonoxideslachtoffers", aldus Siertsema.
Natuurlijk kan de brancheorganisatie zelf een erkenningsregeling invoeren, maar die schiet haar doel voorbij omdat niet iedereen zich daaraan hoeft te houden, waardoor er onwenselijke concurrentie kan ontstaan.