Het is belangrijk dat jonge installateurs leren omgaan met nieuwe technieken, zoals Geberit PushFit, en om die reden bezuinigt staatssecretaris Dekker niet op technisch onderwijs.
Het is belangrijk dat jonge installateurs leren omgaan met nieuwe technieken, zoals Geberit PushFit, en om die reden bezuinigt staatssecretaris Dekker niet op technisch onderwijs.

Staatssecretaris Dekker: 'Er gaat niet worden bezuinigd op techniekonderwijs'

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs is niet van plan de technische vmbo af te breken op het moment dat de installatiesector zit te springen om technisch geschoolde medewerkers en alle zeilen moeten worden bijgezet om jongeren te interesseren voor een loopbaan in de installatietechniek. Met de aantijging dat zijn plannen voor een nieuwe financieringsstructuur 'desastreus' uitpakken voor de sector kan hij dan ook helemaal niets.

Eind april reageerde voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI als door een adder gebeten op de plannen die Dekker bekendmaakte. Deze zouden namelijk de installatiesector recht in het hart raken. "Als het aan Dekker ligt, krijgen de techniekopleidingen op het vmbo vanaf volgend schooljaar tien tot vijftien procent minder te besteden. Veel scholen hebben straks te weinig geld om technisch praktijkonderwijs te kunnen geven; de inrichting van een praktijklokaal kost al gauw een half miljoen euro. Het gevolg zal zijn dat op veel plaatsen in ons land het techniekonderwijs verdwijnt", zei ze onder andere. Ze noemde de ideeën dan ook "desastreus".

Niet zo erg
Maar volgens Dekker is het allemaal niet zo erg. Onlangs zat hij op uitnodiging van het magazine K&S van UNETO-VNI samen met Siertsema rond de tafel waarbij de kou uit de lucht werd gehaald. Om te beginnen stelde Dekker dat hij een warm gevoel koestert voor het vmbo. "Het aantal leerlingen dat kiest voor een techniekopleiding in de vmbo basis- en kadergerichte leerweg laat een lichte daling zien. Daar moeten we echt scherp op zijn en blijven. Ik begrijp daarom de zorgen van UNETO-VNI en ik garandeer dat ik niet van plan ben om op techniekonderwijs te bezuinigen."

Vinger aan de pols
Wel wil de staatssecretaris nog steeds een andere manier van bekostiging van het techniekonderwijs en daarover wil hij in gesprek blijven met de koepel. Hetgeen voor Siertsema reden is om enigszins gerust te zijn, maar ze blijft wel scherp op het dossier. "We houden de vinger aan de pols. De staatssecretaris heeft ons gevraagd om te melden als het met vmbo-techniekopleidingen fout dreigt te gaan en dat zullen we doen", laat ze weten.