Beveiliging en techniek kunnen niet zonder elkaar.
Beveiliging en techniek kunnen niet zonder elkaar.

Beveiligen en technische
innovaties gaan goed samen

Het Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland (KIEN) wil een brug slaan tussen de techniek die de installatiesector biedt en de problemen in de beveiligingssector, die onder grote druk staat. Immers, beveiligen en techniek gaan heel goed samen.

De eerste handreiking is reeds gedaan, want KIEN organiseerde onlangs een bijeenkomst waarin innovatieve technische oplossingen voor de beveiliging voor het voetlicht worden gebracht. De combinatie slimme oplossingen en een goede inzet van mankracht gaat namelijk heel goed samen, zei bijvoorbeeld Tinus Kanters, projectleider van het Living Lab Stratumseind in Eindhoven, dat sinds 2013 in bedrijf is om Stratumseind, de langste uitgaansstraat van Nederland, veiliger te maken. Kanters meent dat de gebruikte technologie prima werkt, mits rekening wordt gehouden met 'privacy by design', waarbinnen data wordt geregistreerd en geanonimiseerd.

Verder ontwikkelen
En volgens Simon Philipsen, portfoliomanager Internet of Things bij KPN, zijn er ook talloze mogelijkheden van een slimme combinatie van techniek en mankracht. Er is wat hem betreft wel een maar: "Binnen beveiliging is enorm veel mogelijk, maar dan moeten partijen wel gaan samenwerken om het ecosysteem verder te ontwikkelen."

Klimaatsensoren
Als ideeën voor beveiligers en installateurs noemt Philipsen slimme alarminstallaties die betere inbraakbeveiliging mogelijk maken, het op afstand openen en sluiten van deuren en bijvoorbeeld sneller maatregelen kunnen treffen tegen veranderende weersomstandigheden dankzij klimaatsensoren.
Volgens KIEN zijn er alles bij elkaar veel kansen voor beide sectoren. KIEN gaat daarom samen met UNETO-VNI een workshop opzetten waarin allerlei ideeën verder worden uitgewerkt.