Leon Uijtendaal: 'Het blijkt dat opdrachtgevers er een hekel aan hebben dat medewerkers van grote bedrijven elkaar niet kennen.'
Leon Uijtendaal: 'Het blijkt dat opdrachtgevers er een hekel aan hebben dat medewerkers van grote bedrijven elkaar niet kennen.' Foto: Hans Peijs

Bij Hoppenbrouwers Techniek
staan medewerkers écht centraal

Installatiebedrijf Hoppenbrouwers Techniek in Udenhout heette tot vorig jaar Hoppenbrouwers Elektrotechniek. Maar sinds in 2015 een succesvolle W-tak is toegevoegd aan het bedrijf dat in 2018 honderd jaar bestaat, is de naam gewijzigd. Maar dit is niet de enige reden waarom een bezoek aan het installatiebedrijf zeer de moeite waard is. Hoppenbrouwers Techniek is namelijk in veel opzichten uniek: uniek in de organisatie, uniek in de filosofie en daardoor uniek in de explosieve groei. Leon Uijtendaal is vanaf 2015 betrokken bij de ontwikkeling van de W-tak en legt alles uit.

Uijtendaal was tot 2014 directeur en mede-eigenaar van Sebregts Installatietechniek en Sebregts Dak uit Tilburg, maar op 10 februari 2015 gingen beide bedrijven verder onder de Hoppenbrouwersvlag. Al snel had Henny de Haas, algemeen directeur en eigenaar van Hoppenbrouwers, overeenstemming om alle activiteiten van Sebregts over te nemen. Uijtendaal vertelt waardoor de overname is gevoed.

"Hoppenbrouwers is bijna honderd jaar sterk in elektrotechniek, maar steeds meer relaties vroegen of het ook de vaak aanpalende W-werkzaamheden kon uitvoeren. De afgelopen jaren werd hiervoor regelmatig de firma Sebregts ingeschakeld. Henny de Haas en ik hadden van daaruit al een goed contact. Helemaal omdat wij dezelfde visie hebben op kwaliteit, service en de uitvoering van het werk. Henny had mij al eerder gepolst over een mogelijk samengaan van beide bedrijven. Ik zou dan in loondienst komen, maar voor die stap was ik op dat moment nog niet klaar. Ik was nog veel te veel ondernemer. Toen Hoppenbrouwers zich in februari 2015 meldde als overnamepartij was ik natuurlijk wel erg blij, het was verreweg de beste optie voor mij en nog 34 andere Sebregts-collega's."

Ondernemer
De overname komt voort uit het idee dat De Haas alle disciplines in eigen huis wil hebben. In eerste instantie had hij het idee om vanuit het niets te starten met een W-afdeling om die langzaam te laten groeien. Maar door de overname van Sebregts én Uijtendaal werd het een vliegende start, waarbij de ondernemer in Uijtendaal een belangrijke rol speelt. "Mijn droom is om binnen afzienbare tijd, samen met mijn collega's, een volwaardige W-tak op te bouwen. Een afdeling met dezelfde naam en faam als de E-tak van Hoppenbrouwers."
"Het eerste jaar hebben we keihard gewerkt, enerzijds om de lopende en nieuwe projecten op te pakken en anderzijds om een organisatie op te bouwen. Het geluk was dat veel relaties van Sebregts de overgang naar Hoppenbrouwers hebben gesteund en klant zijn gebleven. Ook kregen wij er vanaf dag één veel nieuwe relaties bij die al decennialang tevreden waren over de dienstverlening van Hoppenbrouwers. Spreekt voor zich dat wij het direct razenddruk hadden en het bouwen aan de organisatie een belangrijke bedrijfsdoelstelling was en is. Dat loopt zo goed dat we van de oorspronkelijke 34 man van Sebregts met wie we zijn gestart, nu al circa 90 fte's op de W-tak hebben. Alle verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen en we groeien nog steeds snel."

Medewerkers staan centraal
"Los van de groei, de start van de W-tak en nog twee andere overnames, kan de spectaculaire ontwikkeling niet los worden gezien van de manier waarop het bedrijf is georganiseerd. Dit beleid steunt op een aantal pijlers, waarvan de belangrijkste is dat de medewerkers centraal staan bij alles wat we doen. Niet voor niets is de slogan van het bedrijf: 'De kracht zit in onze mensen'. Hier staat de medewerker echt op één", zegt Uijtendaal. "Het idee hierachter is dat een medewerker die niet wordt gewaardeerd dat uitstraalt naar de klant. Hoe vaak ik niet heb meegemaakt dat een medewerker van een bedrijf op een project absoluut geen gevoel had bij zijn werkgever en dat ook uitstraalde. De schade die dat met zich meebrengt, wordt schromelijk onderschat en dat gaat daarom bij Hoppenbrouwers niet gebeuren."

Voorbeeld
Uijtendaal heeft een aansprekend voorbeeld. "De afgelopen anderhalf jaar zijn er inclusief overnames een kleine tweehonderd nieuwe medewerkers gekomen en Henny de Haas heeft met iedere nieuwe medewerker een gesprek. Dat is bijna niet te organiseren, maar hij vindt dat essentieel. Mede daardoor stapt iedere medewerker in een warm bad. 'Groot geworden door klein te blijven', is niet voor niets ons motto."

Zelfsturende teams
Al die nieuwe medewerkers worden vervolgens geconfronteerd met een unieke bedrijfsstructuur, met als kern de zogenoemde zelfsturende teams. Uijtendaal: "Ons personeelsbestand is momenteel opgebouwd uit vijftig teams met een teamleider die specialist is op zijn vakgebied. Elk team is financieel zelf verantwoordelijk en loopt mee in de maandelijks gepresenteerde teamcijfers, die voor iedereen inzichtelijk zijn."
"Het eerste voordeel is dat iedere medewerker tot op de euro weet hoe het totale bedrijf presteert en rendeert. Financieel zijn hier geen geheimen. Het tweede voordeel is dat medewerkers zien wat hun inspanningen tot gevolg hebben voor de eigen rekening en voor het grote geheel. Bij de meeste bedrijven is de omzet voor medewerkers iets abstracts. Hooguit kennen ze de totale omzet, maar veelal hebben ze geen idee. Met dit systeem ziet een medewerker elke maand wat zijn bijdrage tot gevolg heeft. Moet er elke maand geld bij, dan gaat er iets verkeerd en moet er worden gehandeld. Teams die per definitie geen omzet genereren, zoals bijvoorbeeld onze stafafdelingen, krijgen een budget zodat ook zij hun eigen presteren kunnen toetsen. Hierdoor is de betrokkenheid van de medewerkers bij het reilen en zeilen van het totale bedrijf enorm groot. En aan dit systeem is vervolgens ook een beloningsstructuur gekoppeld."
"Een derde voordeel is dat elk team continu nadenkt en werkt aan verbeteringen. Ja, iedereen staat volledig achter deze werkwijze. Niemand kan er toch vrede mee hebben dat zij of hij bijdraagt aan het verlies van een bedrijf? En let wel: Hoppenbrouwers doet dit niet om iedereen om de oren te slaan met haar of zijn eigen prestaties, maar om er collectief beter van te worden."

Verbeteren
Een ander essentieel onderdeel is dat Hoppenbrouwers een zelfstandige afdeling heeft waar acht bedrijfseconomen elke dag bezig zijn met verbeteringen. Uijtendaal: "Bij alle bedrijven wordt gezegd dat dingen beter kunnen, maar bij het gros van die bedrijven blijft dit hangen in goede bedoelingen. Dat gebeurt hier niet. Hier wordt een aangedragen verbetering of probleem benoemd, er wordt een project van gemaakt, vervolgens wordt de verandering ingevoerd in het primaire proces, daarna wordt het gemonitord en pas als de directbetrokkenen de verbetering met minimaal een 8 waarderen, wordt het losgelaten door deze afdeling. En bij Hoppenbrouwers is ook niets vanzelfsprekend. Als je jarenlang op een bepaalde manier werkt, wil dat niet zeggen dat die manier ook goed is. Ik geef eerlijk toe dat wij bij Sebregts hier iets van hadden kunnen leren. Deze manier van alert-zijn werkt gewoon, dat zie ik elke dag."

Out of the box
Ook wat betreft klanttevredenheid wordt 'out of the box' gedacht en hier maakt Uijtendaal eveneens met een voorbeeld helder hoe dat kan werken. "Nadat wij gestart zijn met de W-afdeling, begin 2015, was één ding duidelijk: we gingen als totaalinstallateur de markt op, maar wilden niet de fout maken die veel bedrijven wel hebben gemaakt. De E- en de W-afdeling dienden 'echt' geïntegreerd te worden, niet de E-afdeling op de tweede verdieping en de W op de derde. Henny besloot bij aanvang een brainstormsessie te beleggen waarbij alle teamleiders werden uitgenodigd. De simpele opdracht was: Bel vijf van je bestaande relaties, aannemers of eindgebruikers en vraag hun welke fout we als totaalinstallateur absoluut niet moeten maken. Het bleek dat opdrachtgevers er vooral een enorme hekel aan hebben dat medewerkers van grote bedrijven elkaar niet eens kennen. Werk wordt gecombineerd aangeboden, maar dan komt de ene medewerker uit zus en de andere uit zo. Kwamen ze bij elkaar, moesten ze zich aan elkaar voorstellen. De klacht was dat er bij dat soort bedrijven intern minder goed wordt gecommuniceerd dan wanneer je verschillende bedrijven inhuurt. Dat gaat hier niet gebeuren. Bij elke opdracht worden de tekenaars, projectleiders en de andere disciplines van zowel W als E aan het begin bij elkaar gezet. Pas als er een akkoord is over de aanpak wordt het werk geïntegreerd aangeboden. Ik wil niet zeggen dat bij Hoppenbrouwers niets fout gaat, echt niet, maar dit soort zaken gaat wel altijd goed."

Leveranciers
Gezien het voorgaande is het logisch dat Hoppenbrouwers duurzame relaties nastreeft met leveranciers zoals Geberit en Sphinx. En ook hier dient de mens centraal te staan. Op de vraag wat Uijtendaal verwacht van Geberit en Sphinx antwoordt hij namelijk: "Dat ze toegankelijk blijven. Zakendoen in deze sector is geen kwestie van een nummer inkloppen in een systeem en klaar is Kees, maar het gaat, naast natuurlijk kwalitatief betrouwbare producten, om menselijke contacten. Vooral mensen leveren namelijk toegevoegde waarde aan een relatie. Dat vinden wij belangrijk, maar dat zal geen verrassing zijn."