Vrouwen weten minder van verkeersregels dan mannen.
Vrouwen weten minder van verkeersregels dan mannen.

Mannen kennen de regels beter

Een 6,1 is een voldoende, maar in het verkeer is dat toch te mager. Helemaal wanneer blijkt dat een op de drie Nederlanders zakt voor een kennistest over de verkeersregels. En mannen scoren beter dan vrouwen: 6,3 tegenover 5,9.

Uit onderzoek van verzekeraar Generali blijkt dat de gemiddelde verkeersdeelnemer te weinig weet van de verkeersregels en Generali wil een bijdrage leveren aan verbetering. Er zijn tal van situaties, verkeersborden en regels die veel verwarring oproepen bij een grote groep. Dit bleek ook gedurende het onderzoek waarbij deelnemers twintig algemene vragen voorgeschoteld kregen. Ze wisten daarvan gemiddeld de helft goed te beantwoorden. Een groot deel haalde dan ook een onvoldoende voor het 'examen'. Mannen (6,3) deden het in het onderzoek wat beter dan vrouwen (5,9). Bij beide groepen lag de parate kennis echter ver onder de maat.

Vaakst fout
De vraag die het vaakst fout beantwoord is, luidt: Voor wie geldt het puntenrijbewijs dat op 1 april 2011 is ingegaan? 1296 respondenten hebben hem fout beantwoord; slechts 134 hadden deze vraag goed. Vrouwen doen het slechter op alle onderdelen: kennis van voorrangsregels, nieuwe verkeersregels, verkeersborden en voertuigkennis. Verder blijkt dat 65-plussers slechter op voertuigkennis scoren dan iedereen onder de 65.

Veelrijders doen het beter
Over het algemeen geldt ook dat personen die veel kilometers rijden het beter doen dan personen die weinig kilometers rijden. De groep die 0-15.000 kilometers per jaar rijdt, scoort significant lager dan automobilisten die 25.000 of meer kilometers rijden. Personen die 50.000 kilometer of meer rijden, scoren hoger op voertuigkennis dan op alle andere categorieën.

Hogeropgeleiden scoren lager
Hogeropgeleiden scoren gemiddeld hoger dan laagopgeleiden. De vmbo-groep scoort gemiddeld het laagst, maar wel weer hoog op voertuigkennis.