Afbeelding

'Ik heb de rust nooit meer gevonden, maar ook niet gezocht'

Het zal erom hangen over welke celebratie Nederland het meest verdeeld is: Yolanthe Sneijder-Cabau, die elke beweging die ze maakt deelt op social media, of Sylvie Meis, die niet uit de bladen is te slaan en over wie dus iedereen een mening heeft. Voor beiden geldt dan ook: je vindt haar geweldig of helemaal niets. In elk geval geldt voor beiden dat ze mooi zijn (hoewel daar de meningen over verdeeld zijn), een glorieus leven leiden, wereldburgers zijn en volop in de schijnwerpers staan. Deze editie staan we eens stil bij de vraag wie Sylvie Meis eigenlijk is.

Zundert
Sylvie Meis (van 13 april 1978, dochter van een Nederlandse vader en een Belgische moeder), is opgegroeid in het Brabantse Zundert. Maar waar bijvoorbeeld iemand als Chantal Janzen haar jeugd in haar geboorteplaats Tegelen roemt, hoeft in Zundert niemand te verwachten dat Sylvie reclame maakt voor het plaatsje in de grensstreek met België. En als iemand in het dorp de hoop koestert om genoemd te worden als 'vroeger vriendinnetje van': ook die hoop boort Sylvie grond in. Tegen het Leidsch Dagblad zei ze al in 2003, het jaar dat de opnamen voor Costa! waren (Sylvie was voor die serie gescreend vanwege haar spontane optreden als presentatrice van Fox Kids): "Het is nooit mijn plek geweest. Ik heb er nog mijn lagere school afgerond, maar voor de middelbare school ging ik naar Breda. Als ik naar mijn ouders ga, groet ik er wel mensen, maar ik ga bij niemand langs. Aan het rijke culturele leven in Zundert heb ik nooit meegedaan. Het bloemencorso trok me ook niet. Ik ben nooit zo'n groepsmens geweest, meer een eenling. Ik kan me zelfs niemand meer herinneren uit mijn schooltijd uit Zundert."

Niet op kantoor
Slim als ze is, ging ze studeren: hbo Personeel en Arbeid. Ze slaagde, maar heeft niets gedaan met de studie. "Toen ik studeerde wist ik twee dingen: dat ik weinig aan mijn studie zou hebben en dat ik niet op een kantoor wilde zitten. Maar ik wilde mijn studie wel afmaken, want zo ben ik. Dus ik zweefde een beetje rond, ik was een eenling; dat zal iedereen die me van toen kent, beamen. Maar ik heb ook veel goede herinneringen aan die tijd: ik was veel thuis, mijn moeder zette thee, er was zo veel rust. Die rust heb ik daarna nooit meer gevonden. Ik heb hem ook niet meer gezocht, trouwens."

Amsterdam
Voor haar studie volgde ze een stage in Amsterdam. Voor veel jonge meiden het walhalla, maar niet voor Sylvie: "Zat ik daar in mijn eentje. Ik zag het helemaal niet meer zitten. Ik was er gewoon nog niet klaar voor en na dat jaar ben ik weer bij mijn ouders gaan wonen."

Braaf meisje
Dat paste haar ook goed, want je kunt het je nu nauwelijks voorstellen, maar Sylvie Meis was eigenlijk een heel braaf meisje. "'Ik sliep nooit een gat in de dag omdat ik de avond ervoor te veel had gedronken, ik ging nauwelijks naar feestjes. Mijn eerste vriendje kreeg ik op mijn twintigste. Ik haalde hoge cijfers, wilde een goede dochter en zus zijn, vond het belangrijk wat mensen van me vonden."

Bij de tv werken
Maar toch sluimerde er iets in haar achterhoofd. "Toen ik afstudeerde wist ik niet zo goed wat ik wilde gaan doen. In een gekke bui zei ik: papa, ik ga bij de tv werken. En dat heb ik vervolgens gedaan. Grappig, want zo zit ik wel in elkaar", zei ze ook tegen het Leidsch Dagblad.
Ze zocht een leuke advertentie en vond die in een aankondiging dat werd gezocht naar iemand om Fox Kids te presenteren. Ze deed auditie en had geen idee wat het zou worden, maar ze werd een beetje tot haar eigen verbazing aangenomen als presentatrice. En daar kwam de rol uit voort die haar definitieve doorbraak zou worden: die van het barmeisje Ice in de jongerenserie Costa! Daarna ging het snel met haar. Meis werd in 2002 uitgeroepen tot Tv-babe van het Jaar en in 2003 riep het mannenblad FHM haar uit tot meest sexy vrouw in Nederland. In die tijd belandde ze ook weer in Amsterdam, wat nou wel beviel, omdat ze in de ook al actrice Touriya Haoud een leuke huisgenoot vond. En ze vond er meer, want ze kreeg verkering met de vijf jaar jongere voetballer Rafael van der Vaart, die net furore maakte bij Ajax.

Duitsland
Dat was jarenlang een gelukkig huwelijk waaruit in 2006 zoon Damian werd geboren en zelf werd ze ontdekt als tv-ster in Duitsland, waar haar man voetbalde bij SV Hamburg, de stad waar ze tot op de dag van vandaag nog woont. Ze werd jurylid van 'Das Supertalent', gastjurylid bij 'Deutschland sucht den Superstar' en omdat haar Nederlandse accent de Duitsers wel beviel, was ze eerst kandidaat in 'Let's Dance' en later ging ze dit programma presenteren. Ook werd ze met haar superafgetrainde lichaam lingeriemodel van Hunkemöller. Het leven, kortom, lachte haar toe. Maar in 2013 liep het huwelijk met Van der Vaart op de klippen. Daarna werd ze met allerlei rijke en veelal foute mannen in verband gebracht en haar portret stond altijd wel ergens op de cover van een of ander blad. Het werd nooit rustig rond haar en dat is niet in de laatste plaats omdat ze zelf graag vooraan staat. Haar huwelijk met Rafael van der Vaart bijvoorbeeld werd voor veel geld verkocht aan een roddelblad. Maar zo zou ze het nu niet meer doen. "'Heb ik niet, zoals iedereen, recht op veranderingen in opvatting?", zei ze tegenover Elle. "Nu zou ik het anders doen, maar goed, spijt is zinloos. Niet dat ik geen fouten heb gemaakt of dat ik altijd gelijk heb gehad. In tegenstelling tot wat men soms van mij denkt, ben ik niet perfect."

'Ik zei: papa, ik ga bij de tv werken
en dat heb ik gedaan, want
zo ben ik'

Sneller volwassen
Inmiddels zijn we drie jaar verder. Ze is door alle wateren gewassen en hoewel ze beseft dat het nooit echt rustig wordt rond haar persoontje gaat ze het over een andere boeg gooien. In haar leven staat haar zoon Damian op de eerste, tweede en derde plaats en daarna haar carrière en alles wat er verder nog op haar pad komt. En ze kan alle hectiek ook een plaats geven. "Wie ik nu ben, is natuurlijk voortgevloeid uit wie ik was op mijn achttiende, of mijn twaalfde", zei ze in een interview in Elle waarin haar spaak gelopen huwelijk ter sprake kwam.
"Ik ben sneller volwassen geworden dan natuurlijk of misschien wenselijk is. Ik heb zo veel meegemaakt, aan hectiek, aan hoogte- en dieptepunten, aan liefde, aan verdriet, dat ik me veel ouder voel dan zevenendertig. Ik heb hard gevochten om te staan waar ik nu sta, om te zijn wie ik nu ben. Kennelijk trekt hectiek me aan, zo eerlijk moet ik ook zijn. Als meisje droomde ik van modeshows en fotoshoots, ik bewonderde televisieomroepers en vj's; maar ik heb de keerzijde ook echt meegemaakt: de scheiding, mijn kanker (Sylvie genas van borstkanker-red.). Maar nu heb ik de controle over mijn leven terug."

Terug in Nederland
En ze is ook weer terug in Nederland, althans, op de Nederlandse buis. Samen met Jeroen van der Boom presenteert ze komend najaar een nieuw seizoen 'Wedden dat ik het kan' bij SBS6. "Ik heb er ontzettend veel zin in en ik hoop dat ik de mensen een ontzettend mooie zaterdagavond mag bieden", zegt Meis in een video tijdens de seizoenspresentatie van de nieuwe SBS-programma's.