Het nieuwe markante entreegebouw van Keukenhof nadert de voltooiing (inmiddels is het opgeleverd).
Het nieuwe markante entreegebouw van Keukenhof nadert de voltooiing (inmiddels is het opgeleverd).

Entreegebouw Keukenhof
heeft veel uitdagingen

Na een lange aanloop heeft Keukenhof een nieuw entreegebouw dat circa honderd meter ligt van de oude ingang. Vrijdag 9 september is het markante gebouw opgeleverd. Vink Installatie Groep in Roelofarendsveen kreeg de opdracht voor de sanitaire en klimaatinstallaties. Projectleider Marco Kleijhorst legt uit waar de uitdagingen lagen.

Keukenhof heeft het afgelopen traditioneel korte seizoen (het lentepark is slechts acht weken geopend met als begin de start van de lente) weer een recordjaar afgesloten. De bloemenpracht trok 1,1 miljoen bezoekers, waarmee het park in Lisse in de top staat van attractieparken in Nederland. Ter vergelijking: sprookjespark De Efteling is al jaren koploper in de lijst met ruim vier miljoen bezoekers, maar daar doet het park een heel jaar over.
Het stijgende bezoekersaantal van Keukenhof is onder andere het gevolg van meer jongere bezoekers, die Keukenhof inmiddels beleven als een trendy park voor een leuke dag uit tussen de bloemen.

Nieuw entreegebouw
Eigenlijk is al enkele jaren duidelijk dat een nieuw entreegebouw zeer wenselijk is. Dat is er nu en het is in alle opzichten een bijzonder gebouw. Het transparante (veel glas) entreegebouw functioneert als toegangspoort. Vooral het opengewerkte dak is een blikvanger. Deze bestaat uit een diagonale houten constructie met brede overspanning. Door het gebruik van natuurlijke materialen als hout, baksteen en koper sluit het gebouw naadloos aan op de omgeving. Het entreegebouw ligt aan de zijde van de provinciale weg N208.

Dakconstructie
Bij Vink Installatie Groep kwam eind 2014 de vraag om mee te dingen naar de opdracht voor de sanitaire en klimaatinstallaties voor het entreegebouw van Keukenhof en in de loop van 2015 werd helder dat het gerenommeerde installatiebedrijf in Roelofarendsveen de opdracht kreeg.
Keukenhof was zelf opdrachtgever en vormde vervolgens, onder leiding van Brabanders Bouw Adviesbureau, een uitvoerend bouwteam met Vink Installatie Groep, aannemer Van Wijnen Dordrecht en installatiebedrijf Schulte & Lestraden uit Lisse dat verantwoordelijk is voor de E-installaties. Kleijhorst: "Binnen het bouwteam is intensief overleg geweest om het bouwkundige ontwerp van Mecanoo architekten en de installatieontwerpen van installatieadviseur DWA in detail op elkaar afgestemd te krijgen. Voor de essentiële delen is hierbij gebruikgemaakt van 3D-modellen."

Bouw duurde een jaar
De bouw startte september 2015 en nam alles bij elkaar een jaar in beslag. "Het was onmogelijk om de bouw te realiseren tussen twee seizoenen in, maar van bezoekers hebben we nauwelijks tot geen last gehad omdat het entreegebouw op een locatie net buiten de grens van het park is. En, nog veel belangrijker, andersom hadden de bezoekers ook van ons niet of nauwelijks last. Bij de aan- en afvoer van mensen en materiaal hebben we natuurlijk rekening gehouden met de openingstijden van Keukenhof", zegt Kleijhorst.
"En wat het moment van oplevering betreft: nu kan de organisatie het gebouw en de installaties verder in gebruik nemen en testen, het parkeerterrein erop aansluiten en ook alle pleinen en paden en dergelijke in orde maken voordat het nieuwe seizoen start."

Opzet gebouw is uitdaging
Volgens Kleijhorst was van meet af aan helder dat de opzet van het gebouw een paar uitdagingen opleverde. Onder andere het bijzondere dak was een hele kluif. "Het gebouw heeft een terrasvormig dak met meerdere lagen, waarbij de uitdaging zat in het laten afvloeien van het regenwater. Er is gekozen voor het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem. Door de constructie van het dak leverde de afschot soms hoofdbrekens op, maar dat is keurig opgelost. Bovendien bestaat het dak uit grote ruiten die rusten op houten liggers en de opdrachtgever wilde dat de PE afvoerleidingen haaks en niet schuin door de liggers zouden worden aangebracht. Dat betekende dat de afvoerleidingen als het ware zigzaggend door de liggers heen moesten. Ook de noodoverstorten zijn inpandig aangelegd."

Twee gebouwen ineen
Een andere uitdaging is het gegeven dat het gebouw in feite bestaat uit twee gebouwen met totaal verschillende gebruiksdoeleinden. In het linkergebouwdeel zitten onder andere het restaurant, een winkel en de bezoekerstoiletten. Dit zijn de ruimtes die alleen geopend zijn tijdens het openingsseizoen. In het rechtergebouwdeel op de begane grond zijn de kassa's, de voorzieningen voor de seizoenmedewerkers en de informatiebalie voor de bezoekers aangebracht, alsmede enkele winkels. Op de verdieping zijn de kantoren voor het vaste personeel gesitueerd. Bovendien trekt Keukenhof in twee maanden tijd ruim een miljoen bezoekers, die vaak met touringcars aankomen en vertrekken. "Bij aankomst willen ze allemaal naar het toilet en als ze weggaan ook. Dat betekent een enorme piekbelasting", zegt Kleijhorst.

Waterkwaliteit gewaarborgd
Maar piekbelasting of niet en tien maanden ongebruikt of niet: de waterkwaliteit moet gewaarborgd zijn en er mag geen kans zijn op legionellabesmetting. Daarom is er gekozen voor Geberit hygiënespoelers. "Die zorgen voor een veilige waterverversing in drinkwaterinstallaties. Deze hygiënespoelers worden bediend met een smartphone-app, de zogeheten Geberit SetApp, in combinatie met een sturing vanuit het GBS. "Hierdoor is de waterkwaliteit te allen tijde gewaarborgd", zegt Kleijhorst. Van Geberit zijn verder 68 inbouwreservoirs geplaatst.

Twee klimaatsystemen
Door de opzet van de twee gebouwdelen met verschillend gebruik is er ook gekozen voor twee verschillende klimaatsystemen. Het linkergebouwdeel met het restaurant, dat alleen in het openingsseizoen in bedrijf is, is voorzien van een All-air-systeem. Het rechtergebouwdeel met de kantoren is het hele jaar door in gebruik. Hier wordt de klimaatinstallatie gevormd door een WKO-bron met warmtepompen en, voornamelijk, vloerverwarming.
Kleijhorst kijkt alles bij elkaar tevreden terug op de installatieklus. "Het was bepaald geen alledaagse opdracht en Keukenhof is natuurlijk een prestigieuze opdrachtgever. Het is mooi dat we hier ons steentje aan hebben kunnen bijdragen, absoluut. Maar we hebben niet extra ons best gedaan omdat dit toevallig Keukenhof is, want bij elk project opnieuw doen we ons uiterste best om het beste resultaat te krijgen en de klant 100 procent tevreden te stellen."

Vuil water wordt afgevoerd via Geberit afvoerleidingen.
In de toiletruimtes zijn Geberit inbouwreservoirs geïnstalleerd.