Afbeelding

Nieuwe Volkswagen Crafter is
Van of the Year 2017

En de winnaar is: de nieuwe Volkswagen Crafter. Deze nieuwe bestelauto die zeer onlangs pas is geïntroduceerd mag zich Van of the Year 2017 noemen, zo heeft de vakjury woensdag 21 september besteld. De overwegingen en iets meer over de Crafter staan hieronder. In de volgende editie meer informatie over deze besteller.

Volkswagen heeft bepaald een naam op te houden in de markt voor bestelauto's. De Transporter T6 werd bestelauto van het jaar 2016 en nu is het dus de beurt aan de Crafter, die tussen de Caddy en de Transporter in zit.

Vijf titelkandidaten
De strijd om de felbegeerde titel (want deze levert publiciteit en veel verkopen op) ging tussen Ford Transit Custom Euro 6, Hyundai H350, Iveco Daily Euro 6, Peugeot Expert/Citroën Jumpy/Toyota Proace en dus de Volkswagen Crafter. Het verschil met de bestelauto van Peugeot/Citroën\Toyota was gering, de andere drie werden redelijk ruim verslagen. Het is overigens pas voor de tweede keer in het 25-jarig bestaan van de International Van of the Year Award dat een merk twee jaar achter elkaar wint.

Bijzonder
Wat maakt die nieuwe Crafter nu zo bijzonder volgens de jury, die bestaat uit journalisten van vakbladen en –sites? Welnu, de heren (dames zijn er niet) van de jury prijzen de nieuwe Crafter om zijn styling, comfort, soepelheid, veiligheid en uitstekende handling. Zij voorspellen dat de Crafter een succes zal worden, deels door de vormgeving van de auto, maar ook door de talrijke configuratiemogelijkheden.

Motorisering
Dat de Crafter door VW wordt aangeprezen als een auto net verschillende mogelijkheden wat betreft de laadruimte is niet echt vernieuwend. Wel echt nieuws is de motorisering. Speciaal voor deze bestelauto is de 2.0 TDI ontwikkeld, met verschillende vermogensversies van 102 pk tot 177 pk. Inalle gevallen zijn ze zuinig.

Verschillende soorten aandrijving
De motor kan naar wens gekoppeld worden aan een geavanceerde acht-traps automaat of handgeschakelde versnellingsbak. Afhankelijk van de transmissiekeuze heeft men keus uit drie verschillende aandrijflijnen: voorwielaandrijving, achterwielaandrijving of vierwielaandrijving. Deze variatie was in dit segment nog niet eerder beschikbaar.

Assistentiesystemen
Ook nieuw in dit segment is het ruime aanbod aan assistentiesystemen, waaronder Adaptive Cruise Control, Multi Collision Brake, Trailer Assist, Zijwindassist, ESP met trailerstabilisatie, Park Distance Control, Achteruitrijcamera, Rear Traffic Alert, LED koplampen met bochtenverlichting en Light Assist. Veel van deze accessoires zijn trouwens een optie.

De Crafter staat sinds kort bij de dealers vanaf 19.995 euro (excl. BTW en BPM).

Het interieur is zoals je dat van VW mag verwachten: weinig frivool maar oerdegelijk.