Pannenkoekenrestaurant 't Catshuis wordt gerund door Cathelijne en haar moeder Sylvia.
Pannenkoekenrestaurant 't Catshuis wordt gerund door Cathelijne en haar moeder Sylvia. Foto: Marieke van Veen

't Cathshuis in de schijnwerpers dankzij Downtown Dinner

WEESP - In haar restaurant 't Cathshuis richt Cathelijne Kok (19) zich met liefde volledig op haar gasten, maar ze heeft er ook geen problemen mee als alle ogen op haar gericht zijn. Integendeel: ze geniet met volle teugen van de media-aandacht die ze krijgt sinds ze in 2014 haar eigen pannenkoekenrestaurant aan de Nieuwstad opende. Vrijdag was ze te zien in Downtown Dinner, Monique Smit kwam een vorkje meeprikken.

door Marieke van Veen

Erg aardig was de Volendamse zangeres helaas niet, moet Cathelijnes moeder Sylvia Groenveld bekennen: "Ze zat de hele tijd op haar telefoon en deed eigenlijk alleen maar gezellig als de camera's draaiden." Maar de teleurstelling kwam misschien ook wel een beetje voort uit het feit dat moeder en dochter zich erg hadden verheugd op broer Jan Smit: "Die zou eigenlijk komen, maar Jan was kort daarvoor thuis uitgegleden op de trap en was geveld door een hersenschudding."
Met de anderen heeft Cathelijne wel dikke pret gehad. Sowieso kijkt ze met veel plezier terug op de opnames van de kookwedstrijd: "Ze gingen ons eten proeven en we mochten ook het eten van de anderen proberen, zoals een hamburger met patat. Frans Duijts was er een keer bij en Gerard Joling en ook Dave Roelvink."

Op stoom na peptalk
Zelf serveerde de Weespse en haar teammate John (49) pannenkoeken die met smaak door de gasten werden verorberd. Het bereiden van de gerechten liep in het begin wat stroef. Zowel Cathelijne als John had moeite met de druk én de drukte die de cameraploeg in de keuken met zich meebrachten. Maar na een peptalk van presentator Johan Eikelboom kwamen ze op stoom. De commentaren en de cijfers waren positief, de pannenkoek met aardbeien, ijs en slagroom werd zelfs beloond met een 9. En alle kandidaten en juryleden waren het er bovendien over eens dat 't Cathshuis met haar nostalgische inrichting een ouderwets, gezellig restaurant is.
Toen Cathelijne 't Cathshuis opende stond ze vooral in de bediening, maar tegenwoordig is ze steeds vaker bij haar moeder of John in de keuken achter het fornuis te vinden. "Pannenkoeken, soep, appeltaart", somt Cathelijne op. Ze lust het allemaal graag, maar maakt het net zo graag en dat gaat haar ook steeds beter af. "In het begin had ze weinig geduld", vertelt moeder Sylvia. "Vooral bij dingen die tijdrovend en best lastig zijn, zoals deeg kneden. Maar ze keek altijd wel en lette goed op. Gaandeweg is ze steeds meer gaan doen. Mensen denken weleens dat Cathelijne alleen een boegbeeld is, maar dat is niet zo. Zeker op de drukkere momenten hebben we haar echt nodig."

Tot slot een minder leuk bericht: op de dag van de uitzending is er ingebroken in de woning van Cathelijne en haar moeder. Stiefvader Ronald Veer laat weten dat er naast mobiele telefoons en geld ook een videocamera weg waarop dierbare beelden staan. Hij vraagt mensen die meer weten zich bij hem te melden.