Meindert Raaijmakers overleed in december aan een hartstilstand.
Meindert Raaijmakers overleed in december aan een hartstilstand.

Geen uitvaart, geen muziek, niks

WEESP - Als een dierbare onverwachts overlijdt - en dat ook nog eens vlak voor kerst - is dat voor nabestaanden al moeilijk genoeg. Maar Adrie Raaijmakers-Dolman (66) en haar dochters Yvonne (38) en Patty (42) moesten ook nog eens dealen met het feit dat Meindert Raaijmakers ervoor had gekozen zijn lichaam ter beschikking te stellen aan de medische wetenschap. En dus was er geen crematie of begrafenis of niets. Daarom herdenken ze hem zaterdag 14 januari met een borrel in 't Hart van Weesp.

door Marieke van Veen

De in Weesp geboren en getogen Meindert Raaijmakers (70) verlaat dinsdag 13 december per fiets zijn eengezinswoning aan de Aertjanssenstraat voor zijn wekelijkse kaartavondje. Dochter Yvonne woont vanwege problemen met haar gezondheid tijdelijk bij haar ouders in. Haar moeder schudt haar om 02.30 uur bezorgd wakker: "Je vader is nog steeds niet thuis!" Dat is niks voor Meindert, een betrouwbare reus op wie je kunt bouwen. Yvonne pakt de telefoon en belt haar oom, het vaste kaartmaatje van haar vader. Die oom vertelt haar dat hij om 00.10 uur tegelijk met Meindert naar huis is gegaan. De schrik slaat hen om het hart en ze bellen direct 1-1-2.

Bijna thuis
Maar dat mag niet meer baten, zo blijkt een klein half uur later. De oom treft Meindert levenloos aan, half naast zijn fiets, hij was bijna thuis. Doodsoorzaak: een hartstilstand. En dan treedt datgene in werking dat zijn dierbaren eigenlijk helemaal nooit hebben zien zitten: Meindert had geregeld dat zijn lichaam naar de medische wetenschap ging, voor anatomisch onderwijs of onderzoeksdoeleinden. Hij wilde geen crematie of begrafenis. Daarin was hij onvermurwbaar. Dochter Yvonne: "Mijn vader had zich in 2009 aangemeld bij het AMC. Anderhalve maand voordat hij overleed heeft hij ook het VU benaderd om zijn kansen te vergroten. Hij had namelijk gehoord dat wanneer ze 'vol' zouden zitten, hij alsnog gecremeerd moest worden met een kist en de hele toestand en dat wilde hij gewoon écht niet. Mocht het ter beschikking stellen niet doorgaan, dan moest het een crematie worden zonder uitvaart."

'En wij dan?'
Zijn dochters en echtgenote hebben meermaals geprobeerd er met Meindert over te praten: "We hadden het er regelmatig over en vroegen hem dan: en wij dan? Maar dat interesseerde hem niet, dat was ons probleem. We moesten daarna maar lekker een borrel op hem drinken, zei hij steeds." Meindert had het allemaal tot in de puntjes voorbereid. Zijn lichaam werd diezelfde nacht nog door het AMC opgehaald en meegenomen naar het laboratorium. De auto met Meinderts stoffelijke overschot reed Weesp uit... en dat was het.

Adrie en haar dochters hebben een rouwannonce geplaatst in het WeesperNieuws en rouwkaarten gestuurd naar familie, vrienden en kennissen. Ze respecteren Meinderts wens - ze kunnen niet anders - maar hebben het er moeilijk mee dat het afscheid zo snel moest en proberen daarom te schipperen tussen wat Meindert wilde en wat zij zelf nodig hebben om zijn plotselinge dood te kunnen verwerken.

Hij wilde geen crematie of begrafenis, daarin was hij onvermurwbaar

Borrel
Daarom kiezen ze nu voor die afscheidsborrel, waar Meindert het tijdens hun gesprekken over zijn wilsbeschikking steeds over had. Dus nodigen ze iedereen die Meindert een warm hart toedroeg uit voor een drankje in 't Hart van Weesp. De bezoekers kunnen dan samen met de nabestaanden van Meindert herinneringen ophalen en anekdotes uitwisselen: een middag met een lach en een traan. Zijn familie heeft dat nodig.

Met de nabestaanden proosten ter nagedachtenis aan Meindert Raaijmakers kan zaterdag 14 januari van 16.00 tot 18.00 uur in hotel Hart van Weesp aan de Herengracht 35.