Marc Schouten in actie tijdens de Egmond-Pier-Egmondrace
Marc Schouten in actie tijdens de Egmond-Pier-Egmondrace Foto: AGU

'Onze traditionele start van een nieuw sportief jaar'

WEESP - Op zaterdag 36 kilometer fietsen over het mulle zand van het strand van Egmond en op zondag dat nog eens dunnetjes overdoen met een halve marathon hardlopen over datzelfde strand en in de duinen. Het was een lekker sportief weekendje, zo blikt Weesper triatleet Marc Schouten tevreden terug op zijn deelname aan de twee klassiekers: de AGU Egmond Pier Egmond en de Saucony Egmond Halve Marathon.

door Ruth van Kessel

Alsof er geen 57,5 kilometer in zijn benen zit schoof triatleet Marc Schouten maandagavond aan voor een interview bij Radio Weesp. Met een lach op zijn gezicht vertelde hij over zijn prestatie, maar vooral over de gezelligheid en sportiviteit van dit evenement, dat voor hem en zijn twee vrienden Barry Dooper en Dirk van Hoek al zeventien jaar een traditionele start van het nieuwe jaar is geworden.

Weekend
Zoals elk jaar had het drietal met de drie echtgenotes al op vrijdag ingecheckt in een hotel in Egmond aan Zee. Ze hadden er weer zin in. De kleding voor de twee sportieve evenementen was al zorgvuldig bij elkaar gezocht, want zeker op de fiets kan het al gauw te koud zijn, en bestond uit minimaal drie laagjes waarvan één een windstopper die bestand moet zijn tegen de koude zeewind. En dan is het kiezen: wel of niet een jas aan of toch liever een bodywarmer. Schouten beslist dat altijd op het laatste moment: "Je moet er ook rekening mee houden dat je lek kunt gaan met je fiets en dan koel je snel af." De weersomstandigheden waren zaterdag bar: kou, regen en mist met om die reden minder fietsers aan de start dan anders. Na de start verschansten de echtgenotes zich in het Wapen van Egmond voor een lunch om hun mannen na drie kwartier weer op het strand aan te moedigen tot aan de finish. Daarna stond het ontdoen van de fietsen van het venijnige zeezout op het programma, gevolgd door de welverdiende douche en, ook weer traditioneel, een etentje bij de plaatselijke pizzeria. Schouten: "Het is gewoon een supergezellig weekend. We kijken er elk jaar naar uit." Hoe anders was het weer zondag tijdens de halve marathon: bijna lenteachtig. De korte broeken konden aan. Heerlijk! Terugblikkend is Schouten vooral tevreden over zijn prestatie bij het lopen: 1 uur en 43 minuten, een tijd die hij had gehoopt neer te zetten. Het is nog maar sinds september dat hij na een gedwongen break het lopen heeft hervat. Hartritmestoornissen maanden hem tot rust, nu lijkt de balans met medicatie en inspanning hervonden te zijn. Schouten: "Ik ben blij dat het zo goed gaat en dat ik me kan verheugen op een sportief 2017."

'Als vrienden kijken we elk jaar enorm uit naar dit gezellige weekend'