Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

WereldStad

Veel Weespers zijn zich er misschien niet zo van bewust, maar Weesp is een wereldstad. De letters WS in de eeuwenoude vlag van Weesp zijn een stille verwijzing naar WeSop, de antieke naam van Weesp. Maar WS wees toen en wijst nu ook naar de WereldStad die Weesp was en weer aan het worden is. De lezer weet dat ik daar wel vaker over denk. Een zelfstandig Weesp kan de allure krijgen van een wereldstad… "Grootspraak!", reageert de Weesper moppersmurf.

Toch niet. Weesp en vooral de Dichterswijk tegen het spoor is een duiventil. Het is een komen en gaan van mensen. Mensen betrekken een woning, meestal alleen. Een baan of studie in de regio Amsterdam brengt ze hier. Ze ontmoeten een partner en gaan trouwen of samenwonen. Dan zijn ze met z'n tweeën. Vroeg of laat komen er kleintjes. Dan is er een nummer drie. En soms laat een nummer vier niet lang op zich wachten. Heel gezellig, maar soms ook wel krap. De woning is al gauw te klein. Een verhuizing naar een groter huis - vaak buiten Weesp - volgt en een nieuwe persoon vestigt zich in de achtergelaten woning. De beschreven gebeurtenissen herhalen zich dan weer, als een eindeloze cirkel. Een duiventil en tegelijk een kraamkamer en inmiddels niet alleen een kraamkamer voor geboren en getogen Nederlanders. Weesp is een internationale kraamkamer geworden.

Bij de jaarwisseling keek ik terug. In december was ik betrokken bij de geboorte van vijf nieuwe Weespertjes. Al deze vijf borelingen hebben internationale wortels. Finn met ouders uit de Verenigde Staten van Amerika en Vlaanderen, Graziano met ouders uit Suriname en Italië, Liam met ouders uit Italië en Portugal, Chancelvie met ouders uit Angola en Zaïre en Azra met ouders uit Hongarije. Is dat niet bijzonder? Weesp hoeft niet groter te worden om de wereld binnen zijn grenzen te krijgen. Die wereld is al binnengekomen. Daarom is Weesp een wereldstad. Hoge witte pieten en andere bobo's trekken hun neus daar misschien voor op. Maar draait het in de wereld niet vooral ook om: elkaar ontmoeten en gelukkig worden? Ook in Weesp in 2017?