De beroemde foto van de misstap bij de VIP-trein.
De beroemde foto van de misstap bij de VIP-trein. Foto: André Verheul sr

Trots, wijs, eigenzinnig en met gevoel voor rechtvaardigheid en humor

WEESP - Weesper oud-wethouder en oud-raadslid André van der Weide overleed op 29 december op 87-jarige leeftijd. Hij zal in de herinnering blijven als een markante en betrokken lokale politicus.

Het overlijden van André van der Weide maakt veel herinneringen los. In de jaren zestig en zeventig zat hij namens de PCG en later het CDA in de gemeenteraad van Weesp. Van 1968 tot en met 1982 was hij wethouder.

Aetsveld
Als wethouder was hij midden jaren zeventig nauw betrokken bij de verhitte discussie over waar en hoeveel Weesp moest uitbreiden. Dat leidde eind jaren zeventig in elk geval tot de bouw van de woonwijk Aetsveld zoals wij die nu kennen. Met trots overhandigde Van der Weide destijds de sleutel aan de eerste bewoners van de wijk.

Een kleurrijk verhaal dat uiteindelijk het landelijke nieuws haalde was de deelname van de voormalige wethouder aan een bijzondere treinrit. Dat was in april 1978. Van der Weide maakte deel uit van een gezelschap dat zich in een VIP-trein liet vervoeren langs het toekomstige spoor naar Flevoland. Bij het instappen, op station Weesp, miste Van der Weide de treeplank en zakte met één been tussen perron en trein. Hij herstelde zich snel en stapte veilig in. Fotograaf André Verheul sr. legde de misstap vast en zijn foto haalde de landelijke pers. Van der Weide vond dat, achteraf, niet erg. De fotograaf en hij spraken daarna nog dikwijls over het incident en konden daar samen smakelijk om lachen.

Mening
Als lokale politicus stak Van der Weide zijn mening niet onder stoelen of banken. Hij stond voor zijn standpunten en je moest van goeden huize komen wilde je hem daar vanaf brengen. Lang combineerde hij zijn werk in de lokale politiek met het docentschap aan wat tegenwoordig het Pieter Nieuwland College heet in Amsterdam-Oost. Hij doceerde daar het vak aardrijkskunde en naar zeggen heeft hij generaties leerlingen de liefde en het enthousiasme voor dat vak bijgebracht.

Een herinnering van een leerling uit die tijd: "Van der Weide was een fenomeen die de boodschap van zijn lessen levendig wist over te dragen in de vorm van kleine toneelstukjes. Van der Weides imitatie van een rennend hert door het klaslokaal staat mij nog levendig voor ogen. Wat kon die man vertellen!"

Na zijn langdurige politieke periode bleef de Weesper in het nieuws komen, onder andere met een schrijfactie om een ter dood veroordeelde Amerikaan uit de gevangenis te krijgen. Van der Weide was overtuigd van diens onschuld, maar zijn inspanningen bleken uiteindelijk tevergeefs.

Ook werkte Van der Weide jarenlang mee aan het programma 'Rondje Weesp' op Radio Weesp, waar hij zijn mening gaf over wat er in Weesp gebeurde.

Laurentiuskerk
Ook al woonde Van der Weide al weer vele jaren in zijn geboorteplaats Amsterdam, het nieuws uit Weesp bleef hij op de voet volgen. Zo toog hij anderhalf jaar geleden nog op hoge leeftijd naar het Politiek Plein in het stadhuis om suggesties te geven voor het behoud van de Laurentiuskerk. Hij zou tevreden zijn dat het gebouw nog steeds in het centrum van Weesp overeind staat.

Van der Weide en de eerste Aetsveldbewoners.