Denise Vossepoel en Frank ten Have zijn vereerd met de IVW-award.
Denise Vossepoel en Frank ten Have zijn vereerd met de IVW-award. Foto: Brian Elings

Persoonlijke aandacht is het succes

WEESP - De toekenning van de eretitel Weesper Onderneming van het Jaar komt precies vijftien jaar nadat Frank ten Have de stap nam om voor zichzelf te beginnen. In die periode groeide hij uit van eenmanszaak in airco's en cv-installaties naar een installatiebedrijf voor klimaatbeheersing waar zestien mensen werk vinden. De sleutel van het succes is dat Frank ten Have het nog steeds beschouwt als een eenmanszaak. "Persoonlijke aandacht is voor ons het belangrijkst."

door André Verheul

De IVW-award voor Weesper Onderneming van het Jaar wordt toegekend door een jury die gevormd wordt door IVW-voorzitter Reinier Mommaal, notaris Niels van de Griend en wethouder Herman Tuning van Economische Zaken. Om de keuze dit jaar op Ten Have te laten vallen, was niet moeilijk. De groei van het bedrijf tegen de crisis in, het hechte team van medewerkers, de eigentijdse manier van werken en de persoonlijke benadering: het is een greep uit de argumenten die de jury aandraagt voor haar keuze. Kortom, zo staat er in het juryrapport, een bedrijf om trots op te zijn.

Nigtevecht
Frank weet nog hoe het begon. "Op 1 maart is het precies vijftien jaar geleden. Vanuit de garage aan ons huis. Met cv's en airco's richtten we ons vooral op de particuliere markt, maar ook al op de kleine zakelijke markt. Ik was al werkzaam in deze branche en deed veel montage en service. Maar ik wilde het voor mezelf gaan doen. Ik kom uit een ondernemend gezin: mijn moeder heeft jarenlang bloemenzaak Mille-Fleurs in Bussum gehad. Het ondernemen is mij met de paplepel ingegoten."

Zijn aanpak is succesvol. Er staat nu een prachtig bedrijf dat service en kwaliteit koppelt aan persoonlijke benadering. Het draait allemaal om airconditioning, warmtepompen, centrale verwarming en luchtbehandeling. Als hij het zo eens terugrekent, blijkt er elke drie jaar een grote stap te zijn gezet. "Thuis begonnen, toen een grote schuur gehuurd bij een boer, daarna naar de Zuiderzeelaan in Weesp verhuisd, vervolgens naar de Pampuslaan waar we nu zitten en drie jaar geleden dit pand doorgetrokken naar het magazijn aan de Keurstraat. Nu zijn we zo groot dat we hier niet meer weggaan. We hebben nu 16 mensen aan het werk." Van grote invloed op de groei van het Weesper installatiebedrijf is Leen Bakker, de keten van meubel- en interieurwinkels. "Dat was onze eerste grote klant. En dan moet je meegroeien. Althans, dat hebben wij gedaan. Zo zijn we met onze vaste relaties meegegroeid. Leen Bakker begon met drie à vier vestigingen. Ik was toen nog alleen en kreeg veel hulp van mijn vader. Daarna zijn Jonathan, Ton en Mike erbij gekomen", zo schetst Frank de eerste uitbreidingen in sneltreinvaart. Vader Willem ten Have laat overigens nog altijd geregeld zijn neus zien aan de Pampuslaan. Inmiddels verzorgt Ten Have de klimaatinstallaties van zestien Leen Bakker-vestigingen in Noord-Holland.

Franks partner Denise Vossepoel is een belangrijke schakel in het bedrijf. Denise: "Dat persoonlijke contact vind ik zo mooi. Neem autobedrijf Stern, toch een behoorlijk groot bedrijf met veel vestigingen. Maar we schakelen heel snel met elkaar", zo licht ze toe. De taakverdeling is simpel: Frank regelt alles buiten, Denise binnen. "Ik ben constant bezig om onze dienstverlening vanuit kantoor te verbeteren en te kijken naar hoe we de klant beter kunnen bedienen. Dat betekent veel digitalisering en automatisering. De kunst is dan juist om dat persoonlijke contact te behouden. Ja, ik denk dat wij ons daarmee enorm onderscheiden. Ons doel is: de klant ontzorgen van A tot Z. Wat de klant wil, gaan we regelen. En we laten de klant letterlijk en figuurlijk niet in de kou zitten, ook niet in het weekeinde. Als er storingen zijn bij onze vaste klanten gaan we daar meteen heen."

Ten Have verzorgt de installaties van zestien Leen Bakker-vestigingen

Die klanten zijn niet alleen bedrijven, ook particulieren kunnen bij Ten Have terecht, bijvoorbeeld voor hun cv-installatie of - lekker duurzaam - de warmtepompinstallaties.