De reconstructie met drie Gooise agenten is een eerste resultaat van de streekredactie.
De reconstructie met drie Gooise agenten is een eerste resultaat van de streekredactie. Foto: Politie Huizen

Stap gezet naar vooruitstrevende streekredactie

WEESP - Het is niet zomaar een samenwerking die het WeesperNieuws en de andere kranten van Enter Media, de regionale omroep NH en de lokale omroepen zijn aangegaan: door één streekredactie voor de Gooi en Vechtstreek te vormen, is er een concrete en vooruitstrevende stap gezet richting de lokale en regionale journalistiek van de toekomst.

Al het nieuws dat zich in deze regio voordoet, wordt vanuit deze streekredactie aangepakt en gedistribueerd via de kanalen van de deelnemende mediapartners: krant, website, kabelkrant, radio, tv, social media en app.

Dat levert lezers van deze krant meer nieuws en achtergrondreportages op en er verschijnen meer nieuwsfilmpjes op de websites. NH gaat meer nieuws uit deze streek brengen, zoals ook de lokale omroepen volwaardig putten uit en bijdragen aan dit nieuwscollectief. Een win-win-win-situatie: als gevolg van de samenwerking kunnen de journalisten in de regio tijd en mankracht beter verdelen en dus achter meer verhalen aangaan. De openhartige reconstructie van het incident waarbij drie agenten bijna werden doodgereden door een agressieve man, vorige week paginagroot in deze krant én als documentaire op NH, is een eerste resultaat van die werkwijze. Maar ook het spraakmakende interview met burgemeester Broertjes van Hilversum ("meer macht aan de buurt") kwam tot stand binnen de streekredactie, net als reportages over agressie tegen de hulpverleners in de nieuwjaarsnacht en over twee vriendinnen die elkaars zussen bleken te zijn.

Ook de Stichting Streekmedia maakt deel uit van de streekredactie. Deze nieuwe stichting heeft als doel om de lokale omroepen in deze regio te ondersteunen. Radio/TV Weesp, GooiTV (Gooise Meren en Wijdemeren) zijn al aangesloten. RTi Hilversum en 6FM (Huizen-BEL) zijn bij het initiatief betrokken, maar geven aan meer tijd nodig te hebben en haakten (vooralsnog) af. "Heel jammer", zegt initiatiefnemer Adri de Bruijn, directeur van Enter Media. "Onze streekredactie is dé plek waar het nieuws uit onze regio vandaan komt en ik hoop dat RTi en 6FM daar alsnog bij aansluiten."

Eenieder is het erover eens dat regionale journalistiek van groot belang is. Maar het is niet eenvoudig om die te produceren, want de financiële basis is krap. Daarom is hoofdredacteur André Verheul erg enthousiast over de streekredactie. "We kunnen veel meer van onze journalistiek ambities waarmaken. Meer eigen nieuws, meer mooie en noodzakelijke verhalen van inwoners, dichter op de plaatselijke politiek en wat dat voor de inwoners betekent. Los van elkaar kunnen onze organisaties dat niet of slechts ten dele. Nu we één streekredactie vormen, kunnen we dat meer en beter."

Media-wethouder Wimar Jaeger van Hilversum onderstreept het belang daarvan. Hij steunt de streekredactie en informeert zijn collega-portefeuillehouders in de regio erover. "Ik verwacht dat hiermee de kwaliteit en capaciteit van de journalistieke taak in de regio verbetert. Ik vind dat het moet leiden tot de kwaliteit en innovativiteit die past bij de Media Valley die wij in deze regio vormen. Zodat deze regio - als dit initiatief een paar slagen verder is - ook voor de rest van Nederland een voorbeeld kan zijn."

Streekredactie is dé plek waar nieuws uit onze regio vandaan komt