Still uit het bedrijfsfilmpje over Weesper rottingbedrijf.
Still uit het bedrijfsfilmpje over Weesper rottingbedrijf.

'Dat filmpje is ouder of het is een heel andere firma'

WEESP - Het WeesperNieuws besteedde vorige week aandacht aan het bijna honderd jaar oude bedrijfsfilmpje over de Hollandsche Rottingwerken uit Weesp. Daarin vroeg de redactie zich onder meer af op welke locatie dit bedrijf gevestigd was. Pierre Soede belde de volgende dag al: dat was op het Buitenveer, op de plek waar hij nu woont.

door Marieke van Veen

Soede werd hierop gewezen door een vriend die lid is van de Historische Kring Weesp. "Daar woon jij Pierre, dat bedrijf zat op het Buitenveer 34, 36 en 38." Soede woont op 36. "Klopt, er zat een rottingbedrijf op het Buitenveer, maar het gaat om de plek waar nu Bloem & Bloem zit", geeft ook Aukje Zondergeld maandag door - zij is auteur van de 'Geschiedenis van Weesp I, II en II'. Ze had het filmpje al eens gezien en zet bij verschillende aspecten vraagtekens. Volgens filminstituut EYE zou de bedrijfsfilm in 1920 door filmfabriek Hollandia gemaakt zijn. Maar dat kan helemaal niet, zegt Zondergeld. "De fabriek, bij ons trouwens bekend onder de naam Nederlandsche Rottingwerken en niet Hollandsche Rottingwerken, was een firma van Willems, Morel en Van Dorsten en had in 1911 maar liefst 65 mensen in dienst. Daarna ging het echter bergafwaarts. Ondanks economische steun van Geert van Mesdag, vennoot van Van Houten, redde het bedrijf het niet en moest het in 1913 de deuren sluiten. De fabriek werd daarna afgebroken. Het filmpje is dus óf nog wat ouder óf het gaat hier om een heel ander bedrijf."

Het filmpje is te vinden op www.eyefilm.nl en brengt in zwart-wit en zonder geluid het verwerkingsproces van rotan in beeld.