Ben en Geke van Roden dragen hun levenswerk over aan Iris van Velsen van Studio Vier
Ben en Geke van Roden dragen hun levenswerk over aan Iris van Velsen van Studio Vier Foto: Ruth van Kessel

Iris van Velsen stapt in de ballonnen van Ben van Roden

WEESP - Ben en Geke van Roden gaan met pensioen. De Weesper ballonnenkoning en -koningin dragen hun bedrijf over aan Iris van Velsen van het Weesper evenementenbureau Studio Vier. "Wat voelt dit goed", vinden alledrie de Weespers.
Voor de foto ontmoetten Ben en Geke van Roden en Iris van Velsen elkaar bij de opslaglocatie van Van Roden Decoratie aan het einde van de Aetsveldseweg. Natuurlijk moet er een ballon bij worden opgeblazen: groot en rood. Lekker knallen. Iris kent de weg in haar nieuwe bedrijfsonderdeel op haar duimpje. Vakkundig gaat ze te werk, een grote ballon verschijnt. Ben en Geke lachen: "Je ziet dat we ons levenswerk mer een gerust hart aan haar overdragen."

door Ruth van Kessel

Vier jaar na de start in 1986 met decoratie maakte een opdrachtgever de opmerking: 'gooi de boel maar vol met ballonnen'. Dit triggerde Ben zo dat hij niet lang daarna naar Amerika vloog om zich daar op een beurs alle kneepjes van het ballondecoratievak eigen te maken. "Ik heb de kunst afgekeken en er mijn eigen draai aan gegeven. Overtuigd van deze succesformule toog ik met een plakboek vol foto's en ideeën naar Joop van den Ende en stond tien minuten later buiten met mijn eerste opdracht: het aankleden van een belangrijk evenement van de SNS bank." De rest is history. Vanuit hun woonhuis in Aetsveld veroverden Ben en Geke een belangrijke plek in de evenementen- en showwereld. Een ballenregen in de Ahoy, een negen meter grote voetbal vol ballonnen in de Arena, een ballonnenmuur met vuurwerk bij een openingsact, Carré op stelten zetten met ballonnen tijdens het dansspektakel van Fedde Le Grand; het stel draait er inmiddels hun handen er niet voor om. Deze spectaculaire opdrachten wisselden ze af met hun talloze decoraties bij bedrijven. Geke: "In ons werk is het altijd met pieken gegaan. Zo had je een week niet zo veel, de week daarna rende je de benen uit je lijf om de Ziggo Dome te vullen. We hebben in al die jaren een geweldig team om ons heen gecreëerd waar we altijd een beroep op konden doen. Vaste zzp'ers, maar ook familie en vrienden. Dat heb je wel nodig als je twee optredens op een dag moet doen met 5500 ballonnen."

Iris en de Van Rodens kwamen elkaar tegen op een IVW businessborrel, waar Iris een pitch over haar evenementenbedrijf Studio Vier hield. Ze raakten met elkaar aan de praat en nieuwsgierig naar het wereldje van Ben en Geke, ging Iris al gauw mee met hen op opdracht. Iris: "Pas een half jaar geleden ontstond het idee van overname. Ik ben dol op de wereld van evenementen en ben ervan overtuigd dat deze ballonentak - onder de naam Van Roden Decoraties - en de onderdelen van Studio Vier elkaar gaan versterken. Ik wilde niet alleen het levenswerk van Ben en Geke overnemen maar ook hun enthousiasme. Ze hebben een hoge gunfactor opgebouwd en ik hoop dat ook ik die waar kan maken." De uitdaging van de perfecte ballonact past Iris. "Toen ik laatst tijdens 'Let's Dance'' in de nok van de Ziggo Dome duizenden ballonnen liet neerdalen, dacht ik wel: Wow! Wat is dit stoer. Ik heb er reuze zin in!"

Ben, Geke en Iris en de hulptroepen bij 10 jaar Nick & Simon .