Jet van Vuuren deed in Weesp research voor haar negende thriller.
Jet van Vuuren deed in Weesp research voor haar negende thriller. Foto: Tessa Posthuma de Boer

Moord op de roeivereniging

WEESP - In de nieuwste thriller 'Papadag' van Jet van Vuuren speelt Weesp een prominente rol. Het boek speelt zich grotendeels af bij Roeivereniging Weesp. De club ontving Van Vuuren met open armen toen de schrijfster zich meldde voor research en inspiratie.

door Marieke van Veen

Waarom Weesp?
"Ik was een keer in Weesp en vond het meteen een leuk stadje. Mijn boeken spelen zich altijd op een specifieke plek in Nederland af. 'Bloedheet' voltrekt zich bijvoorbeeld in Almere - mijn woonplaats - en 'Eindfeest' speelt in 't Gooi."

Hoe kwam je bij de roeivereniging uit?
"Wat is het dat Weesp kenmerkt, vroeg ik me af. Dat is natuurlijk de Vecht. Ik ben gaan googelen en belandde op de website van de roeivereniging. Toen ik mailde voor hulp, kreeg ik al snel antwoord: ik was van harte welkom."

Had je toen al een verhaal?
"Nee. Tijdens mijn bezoek aan de roeivereniging vertelden ze van alles: over het historische gebouw, het buitenzwembad in de Vecht. Aan de hand van die verhalen ontstaan personages. En die personages vertellen mij vervolgens hun verhaal. In mijn boeken zijn vrouwen trouwens altijd de schurk."

Zijn zij jouw duistere kant?
"Ik moord er in mijn boeken lustig op los. Maar nooit zomaar. Mijn lezers zeggen vaak: ik snap de dader wel, als ik dat zou hebben meegemaakt kan ik misschien ook wel iemand doden. Ik praat moord niet goed, maar iedere moordenaar heeft een verhaal."

'Het verhaal verzin ik. Juist daarom wil ik dat de feiten kloppen'

Waar gaat 'Papadag' over?
"Ik wil niet te veel verklappen. De hoofdpersoon heeft geen gelukkige jeugd gehad. De moeder is aan het dementeren - ik verweef graag actuele maatschappelijke thema's - en haar jeugd speelde zich af bij Roeivereniging Weesp. Ik schrijf fictie, het verhaal is volledig verzonnen. Daarom wil ik juist dat de feiten kloppen. Ik wist voorheen niet het verschil tussen een roeiriem en een peddel."

Waar haal je inspiratie uit?
"Uit alles wat ik zie en hoor. Mijn voelsprieten staan de hele dag aan. Wat mij bijvoorbeeld ook heeft geïnspireerd tot de verhaallijn in 'Papadag' is die radio-dj, Mattie Valk. Zijn pasgeboren kinderen bleken van een andere vader te zijn. Verschrikkelijk natuurlijk, maar zulk nieuws spreekt bij mij ook meteen tot de verbeelding."

'Papadag' is klaar. Zien we je evengoed nog eens terug in Weesp?
"Sowieso ben ik er vrijdag 3 februari, want dan is de boekpresentatie. Ja, natuurlijk bij Roeivereniging Weesp aan de Utrechtseweg. Het boek is die dag ook te koop en ik signeer ze graag. Iedereen is welkom, het begint om 16.00 uur."