Lonnie Bone acht jaar geleden bij de inauguratie van Obama in Washington.
Lonnie Bone acht jaar geleden bij de inauguratie van Obama in Washington.

Zorgen en vertrouwen in Trump

WEESP - Nog even en dan is het Obamatijdperk na acht jaar definitief afgelopen en wordt Donald Trump als de nieuwe president van Amerika op vrijdag geïnaugureerd. Het WeesperNieuws vroeg zich af hoe de verwachtingen van Amerikanen die in Weesp wonen zijn van hun nieuwe leider en maakte een rondje.

door Ruth van Kessel

Lonnie Bone (64) verdeelt zijn leven al acht jaar voor de helft van het jaar over Weesp en de andere helft over Michigan in de Verenigde Staten. Een combinatie die hem goed bevalt: genieten van de stilte van de natuur in Michigan na een werkzaam leven als lobbyist en het gezellige buurtjesleven in Weesp waar hij zelfs als Amerikaan vrijwilliger is op het S&B-feest. Ingeburgerd als Weesper met een Amerikaans paspoort waardeert hij hier vooral de gemeenschapszin. Hij beziet Trumps presidentschap met argusogen: "Deze man heeft geen plan. Hij schaft nu al Obamacare af zonder dat er een alternatief is. Het bouwen van een muur langs de grens met Mexico: hoe haal je het in je hoofd? Maar deze man zit nu wel aan de knoppen. Ik maak me zorgen over de gevolgen van zijn ongenuanceerde uitspraken waarmee hij groepen wegzet en beledigt. Ik denk dat hij Amerika nog verder gaat verdelen in een voor- en tegen-Trump en dat protesten weer zullen oplaaien in de States. Wel denk ik dat het bedrijfsleven er wel bij zal varen met de nieuwe wind onder Trump. Dit is een op-en-top zakenman en zo zal hij het land gaan runnen ook."

Juist het feit dat Trump een zakenman is, weet hoe hij multinationals moet leiden en al zo rijk is dat geld geen drive meer is voor de man, is voor advocaat Jerry Lee (47) de reden om Trumps termijn vol vertrouwen tegemoet te zien. De Amerikaan uit Virginia woonde al eerder drie maanden in Weesp en heeft per 1 februari hier een appartement gevonden. Zijn moeder maakte deel uit van het campagneteam van Trump en hoewel Lee zelf nog acht jaar geleden voor Obama koos, koos hij nu overtuigd voor Trump. Belangrijkste reden? "Trump is geen politicus en hij omringt zich met slimme zakenmensen die ook geen politici zijn. Dat zijn allemaal mensen met een gezond verstand. Politici staan te ver van de gewone man af en zijn veelal corrupt." Clinton en de haren vertrouwt hij voor geen meter. Lee: "Trump zegt niet voor niets dat hij wil 'clean up the slump'; hij wil af van de gevestigde politici." Over de presentatie van Trump maakt hij zich ook geen zorgen."Trump spreekt hardop uit wat anderen alleen maar durven denken. Van mij krijgt hij het voordeel van de twijfel. Hij zal met zijn adviseurs veel, zoals een beter model voor de zorgverzekering, voor elkaar krijgen."

Leslie Newhall (56), Weesper sinds 2001, was geschokt over de triomf van Trump. Ze ziet het als een voortvloeisel van de verharding en intolerantie van Amerika. Ze twijfelt aan Trumps capaciteiten als president. Newhall: "Ik ben opgegroeid in Minnesota waar veel Trump-stemmers vandaan komen. Dit zijn de mensen die er in het weekend op uitgaan met hun jachtgeweer en hun eigen zaakjes regelen. Rechttoe rechtaan. Ben je niet voor Trump, dan ben je tegen hem, een zwart-witte kijk op vraagstukken, conservatief. Ik houd mijn hart vast voor deze mentaliteit en denk dat we het beste een schuilplaats kunnen zoeken voor de komende jaren."

Zo heet zal de soep niet gegeten hoeven te worden, denkt John Gingrich (51). Hij woont sinds 11 jaar in Weesp en voelt zich ondanks zijn Nederlandse paspoort bovenal Amerikaan. Hij is niet unhappy met de winst van Trump. "De laatste presidenten hadden geen oog voor de hardwerkende, religieuze middenklasse. Hun inkomen staat al jaren stil. Ze zijn ontevreden. Onder Trump zal de belastingdienst meer grip hebben op grote bedrijven en zal de economie verbeteren. Ik ben niet bang voor zijn verkiezingspraatjes zoals een muur om Mexico en zijn opstelling in het klimaatverdrag van de VN. Ik vertrouw op de common sense van zijn adviseurs: Trump regeert niet in zijn eentje."

'Ik vertrouw op de adviseurs, Trump regeert niet in zijn eentje'