De brandweer kleedt zich om en poetst het roet van de helmen.
De brandweer kleedt zich om en poetst het roet van de helmen.

Brandweermannen willen af van kankerverwekkend roet op pak

WEESP - In vieze kleding terug naar de kazerne, dat doet brandweer Weesp niet meer. Er is nu het protocol Arbeidshygiƫne.

Na de slaapkamerbrand aan het Diepenbroickpark vorige week ging het nieuwe protocol in werking. Nadat de brand geblust was, verwisselden de brandweerlieden ter plekke hun vuil geworden pakken voor schoon goed. Ook helmen, zaklampen en andere attributen werden eerst gepoetst of apart verzameld in een zak.

De roetdeeltjes die brandweermannen na een brand op hun pak hebben zitten, zijn veel gevaarlijker dan tot nu toe werd gedacht. Brandweerman Danny van Gelstwijk uit Driemond kreeg blaaskanker door zijn werk. Een nieuwe hygiƫneprocedure moet de kans op kanker aanzienlijk verkleinen.

In 2014 werd bij Danny blaaskanker ontdekt, met nare complicaties. "Ik heb de dood bijna aangetikt. Het ging echt heel slecht. Ik ben twintig kilo afgevallen en ik kon eigenlijk niets meer. Dat heeft heel veel impact gehad op mij en mijn gezin", vertelt hij deze week in een filmpje van NH, dat op WeesperNieuws.nl te zien is.

Blinde vlek
Vroeger werd nooit stilgestaan bij het verhoogde risico op kanker. Het verhaal van Danny zorgde ervoor dat daar wat aan gedaan werd. Twee van zijn collega's gingen aan de slag met een procedure om het vuil helemaal buiten de deur te houden. "Brandweermensen zijn beschermers en die worden zelf eigenlijk niet beschermd. Wij dachten: wie gaat ons beschermen?, maar dat moeten we ook zelf doen", zegt brandweerinstructeur Barry Douma. De nieuwe hygiƫneprocedure bestaat onder andere uit het schoonspuiten van de pakken en meteen omkleden en een joggingpak aandoen. Allemaal voordat de mannen terug de auto instappen.