Als je de bus naar Muiden mist, is lopen sneller.
Als je de bus naar Muiden mist, is lopen sneller. Foto: Sjoerd Stoop

Met de bus naar Muiderslot: half uur lopen

MUIDEN - Inwoners van Muiden klagen steen en been over het nieuwe busstation en het P+R-terrein bij de A1 in Muiden. Het ligt veel te ver weg en het is er ook nog eens te donker.

Een van de klagers noemt het donkere terrein en de wegen daar naartoe een "eldorado voor aanranders, zakkenrollers, autokrakers, drugsdealers en -kopers". De gemeente Gooise Meren vindt dat de naastgelegen snelweg en de Maxisweg voldoende 'strooilicht' geven om het gebied te beschijnen. Meer lampen komen er dus niet.
Een ander probleem is dat het parkeerterrein en het busstation sinds de verplaatsing van de snelweg een flink eind verder uit de buurt liggen. Een wandelingetje van de bushalte P+R-terrein naar het Muiderslot kost je zo een half uur. Op de bus naar de rand van Muiden wachten kan ook, maar die rijdt maar één keer per uur. Dat is geen aanbeveling voor toeristen. Ook inwoners van Muiden hebben er mee te stellen.

De gemeente Gooise Meren vraagt hulp van de provincie, die over de bussen gaat. Maar die vindt dat de gemeente heeft zitten slapen en is niet van plan aanvullende maatregelen te treffen om de bereikbaarheid te verbeteren.
De stadsraad Muiden is duidelijk not amused over de gang van zaken en stelt in haar brief dat inwoners het sluitstuk zijn van een bestuurlijke impasse. Volgens de verontwaardigde Muiders wijst de gemeente naar de provincie en doet de provincie nu hetzelfde. In haar schrijven stelt ze dat het gaat om een schrijnend probleem binnen de stadsgrenzen waar niet alleen inwoners last van hebben, maar ook de toeristen die naar het Muiderslot komen. De stadsraad nodigt de provincie uit voor een gesprek ("en kom dan met de bus") en zegt drie mogelijke oplossingen te hebben.