Corina Pieterse serveert koffie, het uitzicht op het Achterom en de Kom krijg je er gratis bij.
Corina Pieterse serveert koffie, het uitzicht op het Achterom en de Kom krijg je er gratis bij. Foto: Marieke van Veen

'Met de Heksenketel doe ik het heerlijk op mijn eigen manier'

WEESP - Corina Pieterse, wie kent haar niet? Al een jaar of dertig werkt ze in de Weesper horeca. Inmiddels loopt ze tegen de vijftig en is ze oma van een stel kleinkinderen. Eind vorig jaar nam ze ontslag bij Bijna Thuis. Gunt ze zich meer tijd voor zichzelf? Nou, nee. Ze opent haar eigen café, op "het mooiste stekkie van Weesp".

door Marieke van Veen

De Heksenketel (bedacht door haar zoon) opende zaterdag de deuren aan de Achteromstraat 8, het oude pakhuis aan de Kom waar eerder Lavi zat. Het was dus pas verbouwd, maar Pieterse heeft er toch flink de bezem doorheen gejaagd. "Omdat dit mijn droom is en ik het daarom naar mijn smaak wil hebben zodat ik dit goed kan doen. En omdat ik gezegend ben met een man met gouden handjes (Patrick de Schilder, red.) die dit met liefde voor me doet."

Trots laat ze zien hoe ruim en licht het na de verbouwing is geworden, hoe fraai het uitzicht op de Kom is en hoe gezellig het kleine barretje is, waarvandaan je zo de keuken inkijkt. De Weespse weet heel goed wat ze wil. "In het begin gaf iedereen me allerlei goedbedoelde adviezen waar ik ook echt naar luisterde. Tot het begon te tollen. Ho even, dacht ik. Ik moet dat allemaal loslaten en het gewoon op mijn eigen manier gaan doen. Ik ben dan wel nog nooit eigen baas geweest, maar ik heb al wél dertig jaar horeca-ervaring en weet dus precies wat wel werkt en wat niet."

Tot 22.00 uur open
Een voorbeeld: al heeft ze een vergunning tot na middernacht, de Heksenketel is tot 'slechts' 22.00 uur open. "Waarom? Omdat de mensen die na 22.00 uur nog binnenkomen meestal niet zo gezellig meer zijn. Zelf vind ik tussen vier en vijf een heerlijke tijd om te gaan borrelen. Een koud biertje, een mooi glas wijn, lekkere hapjes, een goed gesprek... En daarna ga je lekker naar huis. Dan heb je een leuke avond gehad en ben je de volgende ochtend toch niet al te brak. En 's ochtends ga ik juist ook eerder dan de meeste collega's open, al om 10.00 uur. Ook met het oog op de bootjesmensen, want ik wil medio het voorjaar ook simpele ontbijtjes en broodjes gaan aanbieden." Dat laatste belooft nog wat, want Pieterse heeft ook jaren bij broodjeszaak Maxim gewerkt. "Toen ik daar solliciteerde krabbelde ik net uit een burn-out. Ik durfde amper de straat op. Van die spontane, gezellige vrouw die ik was, was weinig over. Bij Maxim bloeide ik weer helemaal op."

Twee kapiteins op een schip
Ze werd daar 'weggekaapt' door Dave en Erwin Brakkee, die toen in de opstartfase zaten van café Bijna Thuis. "We zijn ontzettend goede vrienden, maar het was ook wel een beetje twee kapiteins op één schip. Ik merkte dat ik er steeds meer aan toe raakte om het op mijn manier te doen, om zelf de beslissingen te nemen. De eerste keer dat ik hoorde dat Lavi zou gaan sluiten ben ik meteen gaan praten, maar toen kregen we het niet rond. Een paar maanden later kwam ik er met de makelaar godzijdank alsnog uit."