Een scene uit 'Anna', een korte film in jaren-zeventig-stijl.
Een scene uit 'Anna', een korte film in jaren-zeventig-stijl.

'Mijn hele vakantiegeld zit in dat filmpje van vier minuten'

WEESP - Toen de redactie Chris Roest belde met de vraag of hij het leuk zou vinden om wat meer te vertellen over zijn film 'Anna', aarzelde hij een beetje. Want hoeveel kun je over een filmpje van vier minuten zeggen zonder te veel te zeggen? Maar achter die vier minuten zit nog een heel verhaal.

door Marieke van Veen

Chris Roest senior is tv-regisseur, en ook junior is kind aan huis op het Mediapark. Als moviequality checkoperator controleert hij of de aangekochte content van NPO van de juiste uitzendkwaliteit is. In zijn vrije tijd maakt hij graag korte films en documentaires. 'Anna' is zijn meest recente project. Het resultaat is zondag in de City of Wesopa te zien.

Wie is Anna?
"Een jonge vrouw die 's avonds aankomt in haar nieuwe woning. Daar wacht haar een onaangename verrassing. Meer kan ik echt niet zeggen. Anna wordt gespeeld door actrice Relinde de Graaff. Toen ik haar belde of ze mee wilde werken aan dit project was ze meteen enthousiast."

Wilde je per se een zwangere actrice?
"Nee, dat was toeval. Het maakte voor het verhaal niet uit, hoewel het misschien wel iets toevoegt. Ik wilde vooral heel graag een professionele actrice, omdat elk scène eigenlijk in één keer goed moest. Ik heb namelijk gefilmd met een 8 mm-filmcamera en dat kost per rol 55 euro."

Waarom analoog?
"Ik wilde graag die echte jarenzeventigsfeer. Natuurlijk kun je daar ook met digitaal filmen best dichtbij komen, maar toch mist er dan nog iets. Dus heb ik Marktplaats afgestruind naar een ouderwetse camera. En ik vond in Den Haag een bedrijf dat de filmpjes kon leveren en ontwikkelen. De beelden heb ik trouwens later wel weer gedigitaliseerd, anders kon ik ze niet monteren en bewerken."

'Van scenario tot eindmontage: ik vind het allemaal leuk'

Je wist dus niet of je materiaal wel echt bruikbaar was tot je de ontwikkelde filmpjes kreeg?
"Dat was spannend inderdaad en ik moest geduld hebben, want het ontwikkelen duurde een paar weken. En ook de nabewerking was nog aardig tijdrovend. Die oude camera maakte zo'n lawaai dat we geluiden en spraak niet direct konden opnemen, maar later moesten toevoegen."

Hoe kwam je aan die seventiesspullen?
"Via internetsites en tweedehandswinkels. Een klein zwart-wit-tv'tje, een Volkswagen Kever, een ouderwets antwoordapparaat, de juiste jurk voor Anna: de zoektocht naar al die dingen was een heel project op zich en ontzettend leuk. Maar het maakte het samen met die 8 mm-film ook wel een kostbaar project. Al mijn vakantiegeld is opgegaan aan een spooky filmpje van 4 minuten."

Vintage raak je wel weer kwijt toch?
"Nou, het zijn eigenlijk zulke toffe spullen en iedereen die aan de film heeft meegewerkt wilde wel iets hebben, dus hebben we het onderling verdeeld."

Wat wil je met je films bereiken?
"Ik wil ze vooral maken, ik heb altijd wel een projectje lopen. Ik ben gek op films, vooral horrorfilms. Het hele proces - van scenario tot eindmontage - vind ik leuk. 'Anna' is ingestuurd voor Go Short, het internationale shortfilmfestival in Nijmegen."

'Anna' is zondag om 16.30 uur te zien in de bovenfoyer van de City. Voorafgaand, om 16.00 uur, verzorgen Lars Boom en Chris Roest een inleiding. Gratis entree.